Pazartesi, Nisan 16, 2012

6. Hastalık

Doğum gününe 1 hafta kala ateşlendi Alya, ne bir öksürük ne bir burun akıntısı başka hiçbir şey yok, sadece ateş.

İlk gün: Diş çıkarıyor herhalde dedik, ama 38,5'un üzerine çıkmamalı eğer diş kaynaklı ise, ilk gün 38'lerde dolandı ateş, buarada keyfi yerinde görünüyor ateş dışında bir problem yok.

İkinci gün: Ateş gündüz 39'a çıktı! Calpol dayandık hemen, bebeğim halsizleşti, her zamanki gibi kuş sesleri çıkararak etrafta dolanmalar, eşyaları oradan alıp buraya taşımalar, ses çıkarmalar yok, başını göğsüme dayayıp kalıyor öylece... gecenin erken bir saati de kendi kendine konuşarak uyudu hiç normal değil! Psikopata bağlamış gibi ateşini ölçüyorum sıklıkla, Calpol 8 saatte bir verilebiliyor, ama ateşi düşmüyor, hatta bir ara 39'un üzerine çıktı. O zaman İbufen verebiliyormuşsunuz arada 4 saat sonra, o sırada bilmiyoruz. Biz hemen fitil yaptık, hızlı bir şekilde ateşi kontrol altına alalım diye, ama tüm gün kakasını yapmayan bebeğim fitili yediği saniyede kakayla birlikte geri attı, bilemedik tekrar verilir mi, verilmez miş öğrendik sonra ama tabi etkisi ne oldu Allah bilir. İşte o anda panik oldum resmen, hemen soğuk compresler yaptık başına, alnına, eklem yerlerine, yetmedi sirkeli su dayandık Alya da ben de sirke kokusundan ölücez. Ve tabi buarada sürekli emzirmeye çalışıyorum gerekli gereksiz antibiyotik niyetine. 1-2 saat düşüyor ateş, sonra 39 ateşle yine sıçrayarak uyanıyor miniğim.

Üçüncü gün: Sabahı nasıl ediyoruz bilmiyorum hemen doktoru arıyoruz, doktor sakin, " -Getirin bakalım" diyor. 38'lerde seyrediyor tüm gün ateşi. Yine de götürüyoruz doktora akşama doğru.

Öğreniyoruz ki 6. hastalık olmuş Alya, 3 gün yüksek ateş yaparmış, sonrasında gelen döküntülerle birlikte temizlenirmiş hastalıktan, hiçbir ilacı da yokmuş. İlk yorum annemden geldi "Hastalığın ismi bulunamayınca doktorlar 6. hastalık derler" Haklı, böyle isim mi olur, insanın güvenesi gelmiyor.

babaolmaktan alıntı:
"6.Döküntülü çocuk hastalığı olduğu için 6.Hastalık olarak yaratıcı bir ismi olan hastalığın “orijinal” ismi “Roseola infantum” “Herpesvirus tip 6′nın neden olduğu, iyi huylu, yaklaşık 3 gün süren ateşin arkasından ortaya çıkan pembe, makülopapüler döküntü ile karakterize bir çocukluk çağı hastalığıdır” deniyor kendisi için 6 ay ve 3 yaş arasında görülen hastalık sadece bir kere görülürmüş ve ömür boyu bağışıklık kazandırırmış."

Beşinci gün: Döküntü başladı gerçekten de, isilik gibi kırmızı kırmızı oldu yüzü, alnı, boynu, huzursuzdu Alya da, ve ateşi olduğu süre boyunca sürekli bir kucakta durma ve bulduğu kucakta uyuma isteği gösterdi, 1 hafta sürdü hastalık döküntülerle birlikte. En kötüsü ne olduğunu anlayamamak bilmemekti ama bir kere doktor 6. astalık diye teşhis koyup o sırada da döküntüler başlayınca rahatladık baya.

Kızım olduğundan beri takip ettiğim bir blogger babaolmak, çok güzel ve detaylıca yazmış hastalık hakkında, fazlasını okumak için:
http://www.babaolmak.com/genel/yuksek-ates-ve-6hastalik/

Sağlıklı bir hafta olsun...

5 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. ateşi düşürmek için sirkeli su kullanmak zararlıdır

    YanıtlaSil
  3. ayrıca ateşli çocuğa soğuk kompres uygulamak da havale sebebidir

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Benim oğlum da 6. hastalık oldu. Birçok çocukta oluyormuş ama ateş dönemi neden olduğunu bilmemek insanı gerçekten çok geriyor. Şimdi iyi çok şükür neyseki.

    YanıtlaSil
  5. Bizim kızında başına geldi gerçekten çok zor bir süreç. Bizde önce anlayamadık, döküntüler çıkınca anladık ne olduğunu. Ayrıca ateşi düşürmek için sirkeli su kullanmayın. Dış ateşini düşürür ama iç ateşi artarak devam eder ALLAH korusun yavrularımızı.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...