Cuma, Eylül 21, 2012

Bebekler rüya görür mü?


"gitti" dedi Alya rüyasında geçenlerde, uyandım tabi hemen sesine, baktım başka bir ses yada kıpırdama yok. Sonraki günlerde tatlı tatlı sesler çıkardı yine hareket etmeden. Daha küçükken de ağladığı ya da güldüğü olurdu uyurken. Merak ettim acaba bebekler rüya görür mü?

New York Cornell hastanesindeki uyku merkezinden Dr. Pollak'ın yaptığı araştırmalara göre:

"Kesin olarak ne gördüklerini bilmemizin imkansız olmasına karşın bebeklerin rüya gördüğü kesin. Yetişkinlerde uykunun sadece %25'i olan REM uykusu(gözlerin hareket ettiği ve aktif rüya gördüğümüz kısım) bebeklerde uykunun %50si, bu durumda bebekler yetişkinlerden bile çok rüya görmekte.

Peki rüyalarında ne görüyorlar acaba? Ya kabus görürler mi?

Philadelphia'daki çocuk hastanesinin uyku merkezinden Dr. Jodi Mindell'in yaptığı araştırmalara göre:

"Tahmin edilen o ki konuşamadıkları için rüyaları da sessiz olur bebeklerin, sadece görüntülerden oluşan rüylara görürler. Tek tahmin edilebilen şey eğer gözlerin hareketi yatay ise muhtemelen yürüyor olduklarını görüyorlar, eğer aşağı yukarı hareket ediyorsa ya yukarıya bakıyorlar ya merdiven çıkıyorlar gibi aktiviler gerçekleşiyordur rüyalarında. Bebeklerin rüyalarında birden sıçramaları ya da ağızlarının buruşup ağlayacak gibi olmaları ise kabus gördükleri için değil diş çıkarma vb kaynaklı bir acısı olduğu içindir. Çocuklar 2-3 yaşlarına kadar gerçek bir korku duygusu geliştirmezler. Bu sebepleo yaşa kadar kabus da görmezler."

Bu bilimsel açıklamaları evlerdeki ananelerimizin tatlı görüşlerini de eklemek gerekirse uykusunda gülen bir bebeği "melekler güldürüyor", ağlayan bir bebeği ise "melekler korkutmuştur"

9 yorum:

  1. Alya ya bayılıyorum ya. Maşallah.

    YanıtlaSil
  2. Kötü rüyalar olmadan üç yaşcık mı keşke daha uzun süre görmeseler kabus.
    Asya her bebek gibi rüyasında gülüp dururdu senin de dediğin gibi melekler güldürmüş olurdu onu.
    Sonra bir gün uyurken korktu ve ağlamaklı iç çekmeli sızlanmalı bir durum yaşadı. Babannemiz melekler dövüyor dedi. Dövüyor mu diye gözlerim yerinden oynamıştı :) Sonra alıştım tabi melekler korkutuyor demek daha yumuşak en azından.
    Alya'yı ise melekler konuşturmuş meleklerle sohbette demek ki minnoş

    YanıtlaSil
  3. Semih çok sık görüyor rüya, sabahları kalktığında "anne sen yoktun ama halam benimleydi", " bugün dinozorlara gittik" gibilerinden anlatıp durur: )

    O tombik ellerinden öperim onun: )

    YanıtlaSil
  4. Kıyamam bebişlerin hiçbirine,kabus görmesin onlar,hep melekler güldürsün onları,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Defne doğduğunda bir iki ay gelen bir yardımcımız vardı, Defne uykusunda ağlayınca diyordu ki melekler geldi, annen öldü dermiş, bebek çok ağlayınca da korkma korkma ölmedi dermiş:) cahillik mi desem delilik mi:) ama rüya meselesini ben de çok merak ediyorum, hatta genel olarak gece-gündüz kafalarından geçen herşeyi!

    bu arad hep yorum ayzamıyorum ama Alya sana ba-yı-lı-yo-rum! o adadaki halin, yeşil şapka... kocaman bir maşallah sana:)

    YanıtlaSil
  6. Uyuyan güzel Fazi, Tubaanne çok teşekkürler, sevgiler

    Güz, keşke hep güzel olsa hayatları değil mi, keşke hep yanlarında olup koruyabilsek hayattaki kötülüklerden ve mutsuzluklardan...

    Annemahsustan yaaa dedim sesli bir şekilde yorumunuzu okuyunca, çok tatlı öyle demesi Semih'in :) Alya da simdi her sabah birinin ismiyle uyanıyo, herhalde diyoruz ruyasında gordu, bugun meela babanne dedi :)

    Tubacım içim kalktı valla, bu konunun şakası bile berbatken nasil byle kolaylıkla ağıza alınıyor, cahillik işte dediğin gibi. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ya bebekler rüya görrümü hiç innnamıyorum çok ilginç geldi bana

    YanıtlaSil
  8. melekler neden korkutsun ki bebekleri

    YanıtlaSil
  9. Evet görüyor bebekler rüya benim kizim alyam da ağlıyor gülüyor 7 aylık hala oluyor insallah biter bu durum anlamasına dayanamıyorum çünkü

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...