Pazartesi, Ocak 21, 2013
Elmalı Cevizli Tarçınlı Kek
Bizim evin son 3 haftadır bir haftasonu klasiği : Elmalı Cevizli Tarçınlı Kek Pazarları
Öyle de güzel kokuyor ki pişti mi o kek, evin bütün odalarının en ucra köşelerini bile kaplıyor koku. Aslında kekin orjinali kakaolu, ancak haftaiçi yemek konusunda bakıcısını zerrece üzmeyen ama haftasonu anneye kök söktüren ufaklığın en azından aç kalmamasını garantilemek adına elma, ceviz ve tarçın ile yer değiştirdi kakao. Normalde kakaolu iken biraz kuru olan kek böylece hafif ıslanmış oluyor.
Bir de ufaklığın ince motor becerileri için de bir aktivite oluyor, bütün malzemeleri Alya döküyor, ve karıştırmaları hep o yapıyor! :)
Yemek/Mutfak konusunda hiçbir iddiam yok, ama bu konuda çok iddialı bir aileden geliyorum, Afyon'lu olarak annanem de annem de nefiss yemekler yapar, davetler verirler. Bu kek de anneciğimin pek kıymetli tariflerinden, size yazdığımı görmesin, herkese vermez püf noktalarını :)
İçindekiler ile birlikte Yapılışı:
- 4 yumurta(püf nokta:yumurtalar dışarda bir süre ılınmış olacak)
- 1 paket vanilya
- 2 bardak şeker(püf nokta:esmer)
Bu 3'lü mümkünse blender ile hızlıca karıştırılıyor(Püf nokta:göz göz olana kadar)
- 3 bardak un
- 1 paket Kabartma tozu
Bu ikili ekleniyor.(püf nokta:bu aşamadan sonra hep tahta kaşık ile elle karıştırılıyor("yedirme" diyor annem bu noktada)
- 1 bardak süt
- 1/2 bardak ay çiçek yağı
Ekleniyor, ve sanki hamur bu sıvıyı içine hiiç kabul etmeyecek gibi görünüyor ilk döktüğünüzde ama nasıl oluyorsa acaip güzel karışıyor. Yine elle yedirmece.
Bu aşamadan sonra ister kakao, ister 2 elma+bolca ceviz+bolca tarçın ekleyin size kalmış.
(Kakao için püf nokta: Çok yavaşça ve yuvarlak çizerek az biraz karıştırın ki alacalı bir şekilde görünsün kakao kek pişince.
Elmalı için püf nokta: Kekin ıslak olmasını istemezseniz elmaları una bulayın hamura katmadan önce. )
Fırın 200 derecede ısınmışken kek içine koyulur(püf nokta:5 dakika sonra 150 dereceye indirilir ısı, bu şekilde 45 dakika)
Vee Bon appetit!
:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
şu elinin üstündeki noktalarını öpeym senin...canm benm defterm var beğendiklerimi not alıorum bugünkü tarifmizin adı alyanın keki olsun asla unutmam:)
YanıtlaSilaynen Duygucum, benim de öyle bir defterim var, ve tarifler de mutlaka birilerine ait, annemin keki, gamzenin böreği gibi :))
Siloh oh ohhh mis miis. Alya'nın de ali değimiş ya artık tadından yenmez o kek. Benim annem de Afyon'lu, hemşeri çıktık :P
YanıtlaSilEvet ayenn Selcen, tadı ayrı güzel oluyor :)) Yaa öyle mi, severiz Afyon'luları yaşasın :)
Silalya baldan tatlı ya kek de eminim çok tatlıdır:)
YanıtlaSilpuantiyeli sarı üstüne de bayıldım bu arada,o minik ellerine de:)
:)) çok teşekkürler, çok sevgiler...
Silelmaları una batırma olayı acayip güzel bir püf nokta oldu benim için :) teşekkürler ellerine sağlık :)
YanıtlaSilharika çook sevindim :)
Siloyyy anneden gelme bu kıymetli tarifi mutlaka not edeyim,aman görmesin,şşşşşş söyleme :)
YanıtlaSilyerim o kek yapan elleri
evet evet öyle sıradan tariflerden değil :))
SilNazlı inanmayacaksın ama kakaolu haliyle bu tarif benim annmin de tarifi! Hatta püf noktaları bile aynı:) Tek ekstra püf noktası kabartma tozunun üzerine azıcık da limon sıkacaksın ki onu aktive etsin. Yoks abunlar zamanında aynı kitaptan mı çalışmışlar:) Ama elmalı kısmını anlamadım. Elmaları rendeliyor musun, doğruyorsan hangi şekilde ve nasıl una koyup koyuyorsun kekin içine? Bana detaylı anlatım lazım ama lütfen! :))
YanıtlaSil:)) çok komik aynı kitaptan evet sanırım :)) Senin söylediğin püf noktasını bilmiyordum, hemen söyliyim anneme :))
SilElmaları ben pratik olması ve kaybolmaması için minik minik doğruyorum, bir de o aşamaya geldiğimizde Alya baya bir sabırsızlanmaya başlamış oluyor:) Ben una koymayı tercih etmiyorum ıslak olsun kek hafif diye. Ama sen unlayacak olursan doğradıktan sonra una batırıp sonra kekin içine atabilirsin.
Öperim ikinizi de koccaman
harikaa
YanıtlaSilbende yapmalıyım bende...
Sağol Nazlı
Buarada Alya kekten daha güzel bence :)
Evet Emrecim ya asıl senin yapman lazım, heyecanla bekliyoruz lezzetli tarfilerini :)
SilKekin bitmiş hali yok muuu? :)
YanıtlaSilİnanmayacaksın Gul ama bir türlü cekemedim, sabırsızlanan bir minik pacalardan cekistirince yemek icin :))
Silyenir o pamacıklar... afiyet olsun...
YanıtlaSil:)) evet arada yanlislikla! o parmaklar gidiyor agıza kek yerine :)) cok tesekkurler, sevgiler
Silaman aman büyümüşte hamur işine mi girişmiş bu şeker kız.. ellerine sağlık..
YanıtlaSilyaa evet büyüdü vallahi de benim de inanasım gelmiyor bazen ama :)
SilEllerini yerimm!! ne tatlısın Alya..
YanıtlaSilKeki de yerim tabi, hazır yapılmış ohh miss..Bu aralar çok feci üşengeç ve tembelim Nazlı:))
:)) Çok haklısın bazen benim de elimi oynatasım gelmiyor ama büyüdükçe daha talepkar oluyorlar istersen kalkma yerinde ne mümkün! :))
Silİyi ama bizim evde bu aşçıdan yok. Biz yapınca da aynısı olur mu bu kekin :)
YanıtlaSilben elmaları rendeleyip sıkıyorum :) suyunu da keke ilave ediyorum
:)) eminim sizinki de pek güzel olur :)
SilElmaları rendelemek de çok mantıklı aslında, bütün keke yayılıyordur böylece etkisi degil mi.
maşallah o tontiş eller tam ısırmalık..ellerine sağlık Alya'nın :)
YanıtlaSil:) çok teşekkürler, kocaman sevgiler
SilAlya'ya baktıkça Alis'in geleceğini görüyormuşum gibi oluyor.
YanıtlaSilAcaba benim kızım da bu kadar akıllı ve tatlı olacak mı?
Yaa çok tatlısın :) Tabi ki o kadar tatlı ve akıllı olacak ki her gün daha çok aşık olacaksın, demedi deme :))
SilMutfakta bu kadar tatlı bir yardımcıya sahip olmak çok güzel bişey olsa gerek :)
YanıtlaSilEvet gerçekten de çok büyük bir motivasyon :)
Sil