Çarşamba, Ağustos 28, 2013

Emzirmeyi bırak(tır)ma


Her çocuk farklı, her anne farklı, her anne-çocuk bağı da farklı. Ama değişmeyen bir kaç faktörün olduğunu keşfettiğim için ve benim gibi emzirmeyi uzun soluklu bir yolculuk olarak yaşayan hemcinslerime pozitif enerji verebilirim umuduyla burada tekrarlamak istedim.




--> Zamana yayarak, giderek azaltarak bıraktırma. Bu psikologların tavsiye ettiği bir yöntem. Ben hiiç ama hiç ihtimal vermiyordum. 2 yaşına girdiğinde Alya sürekli ve hep üzerimdeydi, ve artık oyuncak haline gelmişti. Öncelikle doktorumuz dedi ki kontrolü elinize alabilirseniz 2,5 yaşa kadar yoluvar, sonra da sizin kontrolünüzde yavaş yavaş kesersiniz. Ben kendim de 2 yaşta daha hazır olmadığım için inanamasam da atladım bu ihtimalin üzerine. Ve öncelikle "meme zamanları" belirledik, bizim için sabah, öğlen, iş dönüşü ve akşamdı. Önce iş dönüşünü kestik, sonra öğlenleri. Ve bağımlılık da giderek azaldı, "meme zamanı değil" dediğim zaman anlar hale gelmişti.
Üstelik bizden 1 hafta önce bir arkadaşım daha yine bu azaltarak yöntemini başarıyla uyguladı, onaylandı ve geçerliliği kesinleşti yöntemin, işe yarıyor baylar bayanlar!

--> Bu dönemde çocuk duygularını nasıl ifade edeceğini bilmiyor, siz onun adına seslendirmelisiniz, bu memeyi kesme sırasında durumçok önem kazandı bizim için. Sabaha karşı emdiği için ilk sabah 6 sularında geceden daha fazla istedi meme, vızıldanıyordu ki ben şu büyülü cümleyi söyledim:
"alya, ben de çok üzüldüm biliyor musun, ben de çok seviyordum seni emzirmeyi ve hiç bitmesini istemiyordum, ama süt bitti"
İnanamazsınız nasıl bir anda şak diye kesildi sesi, o andan itibaren bir daha meme demedi o sabah.

--> Memeyi kestiğiniz sırada her zamankinden daha çok sevginizi belli etmeniz, söylemeniz, sarılmanız iyi hissettiriyor çocuğu diyorlardı, çocuk da zaten onu arıyor--bkz bir önceki ilk gece yazım. Geceyi takip eden sabah ise 6dan 8e kadar salonda koltuk üzerinde sarılarak uyuduk. Benden daha mutlusu yoktur o sabah.

-->Çocuğu bu konuya hazırlama. Tatile giderken bile 1 hafta önceden kafasına sokuyorken nereye gidicez, uçağa mı binicez arabaya mı gibi detayları, tabi ki bu kadar önemli bir konu hakkında çok da abartmadan çocuğu hazırlamak önemli. Arkadaşım bir hikaye yazmıştı, ben süt bitiyor dedim. Alya başta "olsun anne ben yine de emerim" gibi bir öneri ile gelse de zamanla alıştı, "ne zaman bitiyor" diye sordu, anladım ki artık hazır.

3 yorum:

  1. Benim oğlumda 23 aylık, azaltarak bırakma yöntemi banada en iyisi gibi geldi, bayağıda azalttık ama gece uyumadan önce ve sabah 5-6 gibi emmesinde çok israrlı, emmeyelim annecim gel sarılıp uyuyalım falan diyorum ama bana kızıyor hatta vuruyor vermiyorum diye, sanırım ben başarılı olamadım yada başka türlü yaklaşmam lazım siz ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam işte aynı Alya da böyleydi, ben de ara ara yokluyordum aynı şekilde "emmeden uyusak" diyordum ama sadece söylüyordum zaten kabul etmeyecekti biliyorum zaten bitirmek gibi bir niyetim de yoktu bunu söylerken.

      Sonra böyle bir noktaya doğru gittiğimizi ima etmeye başladım bırakmaya yakın, "tamam şimdi emiceksin ama çok yakında süt bitecek" mantığına oturttum durumu, ve 1 hafta önce bitireceğim güne karar verdik eşimle birlikte, o gün yaklaştıkça ben yine ertelemek istedim:) ama eşim destek oldu, ve o sabah Alya son kez emerken "bu son" "memeye veda edelim" dedim..

      şimdi 3. gecemiz bitti, sabaha karşı en çok zorluyor, inanın içim gidiyor, ama kararlı olmak gerekiyor, onların iyiliği için..

      umarım yardımcı olabilmişimdir, umarım istediğiniz şekilde ve travmasız atlatabilirsiniz :)

      Sil
  2. Bazı çoçuklar oldukça bağımlı oluyor. 5 - 6 yaşına kadar emzik emen çoçuklar bilirim,aileler bu konu hakkında bilgi sahibi olabilecekleri bir site olmuş tebrikler
    Aöf çıkmış sorular
    hamamönü

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...