Salı, Nisan 16, 2013

2-3 yaşta vurma



Alya sakin ve mutlu bir çocuk diye sevinirken son bir iki haftadır vurma hikayesi başladı, öyle çok siddetli ve acıtırcasına değil ama "cici cici" diye severken birden hafifçe de olsa vuruyor. Sonra da "ben ona vurdum" diye belirtiyor. İlk gördüğümde nasıl içim cız etti anlatamam, acaba işe gidiyorum ona bir tepki mi diye, ama beni işe "hoşçakal anne" diyerek yollayan bir çocuk bunu kafasına takıyor olabilir mi?


The Happiest Toddler on the Block kitabının yazarı Harvey Karp'tan alıntı:

"Toddlers are little cavemen -- think of Bamm-Bamm in The Flintstones. Toddlers are uncivilized and primitive. Hitting and biting are just primitive ways to communicate."


Sonra araştırırken korku konusu gibi bunun da 2-3 yaştaki çocuğun gelişim özelliğinin normal bir parçası olduğunu anladım, rahatladım :)

Rastladığım şu detaylar çok enteresan, sizin de ilginizi çekerse:

- Her insan içgüdüsel olarak vurma/şiddet eğilimi ile doğar, zamanla engellemeyi öğrenir, ancak bunun için empati duygusunun gelişmesi gereklidir, ki bu da 3 yaş sonrasında gelişir,

- İlk 3 yaşta duygularını ifade edemeyen çocuk için vurma/ısırma/ağlama gibi dolaylı yollar kullanması çok normaldir,

- Çocuk merak eder vurduğunda ne olacağını,

- Bir kere vurup karşısındakinin üzüldüğünü gören çocuk bir daha aynı tepkiyi alacak mı diye denemek için vurabilir,

- Dikkat çekmek için, istediği bir şey olmadığı için ya da kıskandığı için de vuruyor olabilir,

- Az kural koymak da çok kural koymak kadar çocuğu kötü etkiler.



Bu durumla başetmek için öneriler:

- Sakın siz de vurup "bak ne kötü oluyor" diye göstermeyin, çocuk onun şaka oldugunu anlamaz, anne/baba da vuruyor, demek ki vurmak normal diye algılar.

- Hissettiği duyguyu onun yerine adlandırmalı, hem onun da adlandırmasına yardımcı olur, hem de onu anladığınızı belirtirsiniz:
 "şimdi kızdın, biliyorum"
"şimdi şöyle hissediyorsun anlıyorum" gibi

- "Yaptığın yanlış" demek yerine pozitif yönlendirme yapın, "öyle vurmak yerine böyle yavaşça dokunursan daha güzel olur" gibi

Kaynak:
Parents
ve diğer

14 yorum:

  1. Normal bir davranış olması beni de sevindirdi;çünkü ne zaman neyle karşılaşacağımız belli olmuyor:)Herşey dönemsel bu şekerlerde:)Ebeveyn olarak pozitif yönlendirmeler bize düşüyor.Çocuklarımızın çok şanslı olduğunu düşünüyorum,bizim gibi merak eden annleri-babaları var.Sokakta öyle manzaralar görüyorum ki içim cız ediyor.Alya'nın bu elbisesi çok şeker,öptük sizi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tuba aynen öyle bakalım zaman ilerledikçe daha nelerle karşılaşıcaz :) öperim ben de çok

      Sil
  2. Nazlıcım, senin bu nefis yazılarından birini facebook'ta paylaşmak istediğimde, resim olarak sadece üc seçenek veriyor. Onlar da sağ taraftaki senin profil resmin, alt yazısında kullandığın fotoğraf makinesini açıkladığın resim bir de beş buçuk çok erken diyen yazılı resim.
    Bunu bir araştırsana, neden paylaşılmak istenen yazının resmi çıkmıyor? Yazının altındaki F isaretini tıklıyorum oysa...

    Flash belleğini buldun mu?

    Sevgiler
    aytül akal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annecim çok mutlu oldum :) hemen ilgileniyorum, çok saçma, html kod dünyasına dalıyorum belki bir değişklik yapabilirsem haber vericem.

      Buldum buldum belleği, Alya'dan saklicam diye sıkıştırıyorum bir yerlere artık kendim de bulamıyorum :)

      Sil
  3. Çok aydınlatıcı bir yazı vallahi.
    Ben de hep merak etmişimdir bu çocuklar bütün güçleriyle nasılvurabiliyor diye.
    Demekki içgüdüselmiş.
    Bu 3 yaşına kadar empati yapamadıklarını öğrenmem de süper oldu.
    Yoksa o benim saçımıçekince ben de onunkini çekebilirdim :)
    sonra seyreyle gümbürtüyü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) çok güldüm, evet evet sabırlı olmamız lazım :))

      Sil
  4. Ne yazık ki bizde de aynı sorun var Nazlı'cım :(( Mira severken birden ısırıyor ya da bir anda nedensiz bir tokat geliyor bacağıma

    Bende konuyu araştırdım tüm kaynaklar farklı şeyler soylüyor kimi anlatın kimi bu yaş cocuğu uzun cümleler sevmez sadece bana vurmanı istemiyorum, vurmak yok gibi kesin ve kısa cümleler ile tepkinizi gösterin kimi ise senin de yazdığın gibi empati yapın diyor. Bakalım hangi yolla bu davranışı engelleyebileceğiz:))

    Bu arada dün Mira nerdeyse 2 ay sonra meme krizine girdi aklıma sen geldin ne yaptınız ?

    Sevgiler

    Özge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Issırma için de yukardakilerin hepsi geçerli Ozgecim, en önemlisi normal olduğunu bilmek, 3 yaşından sonra hala devam ediyor ise psikologa danışmak gerekebilir deniyor.

      Yaaa 2 sonra mı!!! inanamıyorum. Ben birden kesmemek için azaltma yönünde ilerliyorum. Şimdi günde 2 kereye düştü, henüz 1 hafta oldu ama bakalım :)

      Sil
  5. çocuklar tam bir taklitçi derler ya.. mutlaka biyerlerde bi model bulmuştur kendine.. çizgi film olabilir, yakınınızdaki çocuklar olabilir.. mesela dilayı ne zaman yeğenime götürsem ger geldiğimizde azman bir kız oluveriyor.. çünkü 2 tane oğlan çocuğunun oyunlarına şahit oluyor.. kitaptaki açıklamalara bayıldım.. aynen katılıyorum bende..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasil taklitçi nasıl! ağzımdan çıkana resmen dikkat ediyorum :)

      Sil
  6. Melis de geçen ay vurmaya başladı ufak ufak.Normalde babaannesi bakıyordu,biraz işi çıkınca anneannesiyle dedesi geldiler geçen ay bir kaç haftalığına..O sıra düzeni değiştiği için tepki verdi sanırım.Şİmdi babaannesi geldi tekrar.Ona hiç vurmamış ama bana bazen bir iki tokat aşkettiği oluyor.Ona hiç vurmadım ama kızmaya başlıyordum yavştan..Çok teşekkürler paylaştığın için Nazlı..Çok öpüyorum 2 yaşındaki kocaman Alya'yı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenlerinin değişmesini hiç sevmiyorlar değil mi. Faydalı olduysa çok sevinirim, malum çok benzer hareketler sergiliyorlar bu bızdıklar :) Ben de çok öperim

      Sil
  7. canım cok haklsıın ama ınsan cok sakın olamıyor ve sonra vıcdan yapıyor demekkı buda normal..okuduklarımı unutur hale geldım cunku gercekten cok degısıyorlar

    YanıtlaSil
  8. Biz boşuna empati yapsın diye hafif de olsa vurmuşuz demek hem vicdan azabından öldük hem de işe yaramadı. Bir sene bu vurma işinin geçmesini beklememiz gerektiğini öğrenmek de cabası

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...