Tam 32 senedir anneciğimin 21 nisan klasiği bu çilekli pasta. Tabi her sene bir öncekinden daha iyi olduğu düşünülürse artık iyice olgunlaşmış, kekine fındık bile katılmış, dünyanın en hafif(hiç yağ yok içinde inanabiliyormusunuz!) en sağlıklı en güzel pastası olmuş, tarifini sizin--tamam itiraf ediyorum biraz da kendim için-- aldım annemden, hadi çilek sezonu yeni açılmışken mutfaklar pasta görsün :)
Anneciğim ellerine sağlık, parmaklarımızı yedik yine :)
İçindekiler ile birlikte yapılışı:
(Kek kısmının yapılışı için ayrıca burada anlattığım elmalı cevizli tarçınlı kek tarifine de bakabilirsiniz, fındık ve portakal kabuğu dışında çok benzer.)
- 4 yumurta(püf nokta:yumurtalar dışarda bir süre ılınmış olacak)
- 1 paket vanilya
- 2 bardak şeker(püf nokta:esmer)
Bu 3'lü mümkünse blender ile hızlıca karıştırılıyor(Püf nokta:göz göz olana kadar)
- 3 bardak un (Püf nokta:2 bardak un koyup diğer bardak un yerine 1 bardak incecik çekilmiş fındık katın)
- 1 paket Kabartma tozu
- 1/2 incecik rendelenmiş portakal kabuğu
ekleniyor.(Püf nokta:bu aşamadan sonra hep tahta kaşık ile elle karıştırılıyor("yedirme" diyor annem bu noktada)
- 1/2 bardak süt
ekleniyor, ve sanki hamur bu sıvıyı içine kabul etmeyecek gibi görünüyor ilk döktüğünüzde ama nasıl oluyorsa acaip güzel karışıyor. Yine elle yedirmece.
Fırın 200 derecede ısınmışken kek içine koyulur(püf nokta:5 dakika sonra 150 dereceye indirilir ısı, bu şekilde 45 dakika)
Kek soğuyunca 2'ye bölün.
Kreması için:
- 2 poşet Pirinç unu(Dr. Oetker)
- 4 bardak süt(biz keçi sütü ile yapıyoruz, piştikten sonra kokusu hiç gelmiyor)
- 1 kaşık mısır nişantası
- 10 kaşık esmer şeker
Tüm malzemeler kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişiriliyor, kıvamı koyulaşınca sertleşmeden önceden 2'ye ayrılmış kekin arasına ve üzerine hızlıca dökülüyor.
Son olarak gördüğünüz pastada yarım kilo kadar da çilek var, içinde üzerinde her yerinde..
Afiyet bal şeker olsun :)
harika görünüyor yapmak gerek :)
YanıtlaSilevet Emrecim bence sen yaparsın :)
SilMutlu yaşlarr :)
YanıtlaSilNice güzel pastalar yiyin hep birlikte tatlı tatlı.
Çok teşekkürler, amin inşallah :) öperim çok
SilNice mutlu yıllar olsun...
YanıtlaSilEllerine sağlık, denemeli ama az yemeli: =)
çok teşekkürler Ayşegülcüm :) yok yok çok yiyebilirsin, gerçekten çok hafif :)
SilYakın zamanlarda doğmuşuz.Mutlu yıllar.
YanıtlaSilçok teşekkürler, seninki ne zaman?
Sil24 nisan tipik boğayız:)
SilMutlu yıllar.. Zamanlama süper pasta için:)
YanıtlaSilçok teşekkürler Elif, harika çok sevindim :=)
SilÇok severim çilekli pastayı en kısa zamanda deneyeceğim
YanıtlaSilellerine sağlık kıymetli annenizin
sevgilerimle...
Çok sevindim, mutlaka deneyin, sonra bize de haber verin bakalım :) sevgilerimle ben de :)
Silmutlu yıllar canım..
YanıtlaSilpasta şahane.. hemen denenecekler arasında yerini aldı..malum evde bir çilek delisi var..
çok teşekkürler Sevgi, evde cilek delisi varsa özellikle yapmalı pastayi ve belki cilek sayısı da artirilmali :)
SilDenemek lazım, annenizin ellerine sağlık, sevgiler:)
YanıtlaSilçok teşekkürler Bahar, sevgiler :)
Sildiliyorum ki bütün güzellikleri içinde barındırsın yeni yaşın.
YanıtlaSilpastaya gelince..mmmm canım çekti,pek leziz duruyor.anneciğinin ellerine sağlık.
içinde hiç yağ bulunmamasına çok şaşırdım ve sağlıklı olmasına da hayran kaldım.çünkü tam bir pasta canavarıyımdır :)
ben de çook çok teşekkür ediyorum bu içten güzel dileğin için :)
Silevet evet yağsız ya bence tam bir yaz pastası :)
Nefis olmuş,ellerine sağlık anneciğinin:)Doğumgünün kutlu olsun,mutlulukla,sağlıkla büyü,çok öpüyoruz:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler Tubacım, öperim ben de çok:)
Silnefis görünüyor..yeni yaş mutluluklar getirsin..sevgiler
YanıtlaSilçok teşekkürler Ozcan, yorum yapma problemi çözülmüş çok sevindim :) sevgiler:)
Silkeki harika görünüyor valla puf puf..ellerinize sağlık nasılda canım çekti..
YanıtlaSilhaftasonu bende yapayım :)
eveet ben de denicem haftasonu :) daha 1 hafta önce yedim ama şimdiden canım çekti :) öperim..
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilçok güzel olmus ellerıne sağlık
YanıtlaSil