Pazartesi, Ocak 21, 2013

Elmalı Cevizli Tarçınlı Kek


Bizim evin son 3 haftadır bir haftasonu klasiği : Elmalı Cevizli Tarçınlı Kek Pazarları

Öyle de güzel kokuyor ki pişti mi o kek, evin bütün odalarının en ucra köşelerini bile kaplıyor koku. Aslında kekin orjinali kakaolu, ancak haftaiçi yemek konusunda bakıcısını zerrece üzmeyen ama haftasonu anneye kök söktüren ufaklığın en azından aç kalmamasını garantilemek adına elma, ceviz ve tarçın ile yer değiştirdi kakao. Normalde kakaolu iken biraz kuru olan kek böylece hafif ıslanmış oluyor.

Bir de ufaklığın ince motor becerileri için de bir aktivite oluyor, bütün malzemeleri Alya döküyor, ve karıştırmaları hep o yapıyor! :)

Yemek/Mutfak konusunda hiçbir iddiam yok, ama bu konuda çok iddialı bir aileden geliyorum, Afyon'lu olarak annanem de annem de nefiss yemekler yapar, davetler verirler. Bu kek de anneciğimin pek kıymetli tariflerinden, size yazdığımı görmesin, herkese vermez püf noktalarını :)

İçindekiler ile birlikte Yapılışı:

- 4 yumurta(püf nokta:yumurtalar dışarda bir süre ılınmış olacak)
- 1 paket vanilya
- 2 bardak şeker(püf nokta:esmer)

Bu 3'lü mümkünse blender ile hızlıca karıştırılıyor(Püf nokta:göz göz olana kadar)

- 3 bardak un
- 1 paket Kabartma tozu

Bu ikili ekleniyor.(püf nokta:bu aşamadan sonra hep tahta kaşık ile elle karıştırılıyor("yedirme" diyor annem bu noktada)

- 1 bardak süt
- 1/2 bardak ay çiçek yağı

Ekleniyor, ve sanki hamur bu sıvıyı içine hiiç kabul etmeyecek gibi görünüyor ilk döktüğünüzde ama nasıl oluyorsa acaip güzel karışıyor. Yine elle yedirmece.

Bu aşamadan sonra ister kakao, ister 2 elma+bolca ceviz+bolca tarçın ekleyin size kalmış.
(Kakao için püf nokta: Çok yavaşça ve yuvarlak çizerek az biraz karıştırın ki alacalı bir şekilde görünsün kakao kek pişince.
Elmalı için püf nokta: Kekin ıslak olmasını istemezseniz elmaları una bulayın hamura katmadan önce. )

Fırın 200 derecede ısınmışken kek içine koyulur(püf nokta:5 dakika sonra 150 dereceye indirilir ısı, bu şekilde 45 dakika)

Vee Bon appetit!
:)

30 yorum:

  1. şu elinin üstündeki noktalarını öpeym senin...canm benm defterm var beğendiklerimi not alıorum bugünkü tarifmizin adı alyanın keki olsun asla unutmam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen Duygucum, benim de öyle bir defterim var, ve tarifler de mutlaka birilerine ait, annemin keki, gamzenin böreği gibi :))

      Sil
  2. oh oh ohhh mis miis. Alya'nın de ali değimiş ya artık tadından yenmez o kek. Benim annem de Afyon'lu, hemşeri çıktık :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ayenn Selcen, tadı ayrı güzel oluyor :)) Yaa öyle mi, severiz Afyon'luları yaşasın :)

      Sil
  3. alya baldan tatlı ya kek de eminim çok tatlıdır:)
    puantiyeli sarı üstüne de bayıldım bu arada,o minik ellerine de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) çok teşekkürler, çok sevgiler...

      Sil
  4. elmaları una batırma olayı acayip güzel bir püf nokta oldu benim için :) teşekkürler ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. oyyy anneden gelme bu kıymetli tarifi mutlaka not edeyim,aman görmesin,şşşşşş söyleme :)
    yerim o kek yapan elleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet öyle sıradan tariflerden değil :))

      Sil
  6. Nazlı inanmayacaksın ama kakaolu haliyle bu tarif benim annmin de tarifi! Hatta püf noktaları bile aynı:) Tek ekstra püf noktası kabartma tozunun üzerine azıcık da limon sıkacaksın ki onu aktive etsin. Yoks abunlar zamanında aynı kitaptan mı çalışmışlar:) Ama elmalı kısmını anlamadım. Elmaları rendeliyor musun, doğruyorsan hangi şekilde ve nasıl una koyup koyuyorsun kekin içine? Bana detaylı anlatım lazım ama lütfen! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) çok komik aynı kitaptan evet sanırım :)) Senin söylediğin püf noktasını bilmiyordum, hemen söyliyim anneme :))

      Elmaları ben pratik olması ve kaybolmaması için minik minik doğruyorum, bir de o aşamaya geldiğimizde Alya baya bir sabırsızlanmaya başlamış oluyor:) Ben una koymayı tercih etmiyorum ıslak olsun kek hafif diye. Ama sen unlayacak olursan doğradıktan sonra una batırıp sonra kekin içine atabilirsin.

      Öperim ikinizi de koccaman

      Sil
  7. harikaa
    bende yapmalıyım bende...
    Sağol Nazlı
    Buarada Alya kekten daha güzel bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Emrecim ya asıl senin yapman lazım, heyecanla bekliyoruz lezzetli tarfilerini :)

      Sil
  8. Kekin bitmiş hali yok muuu? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanmayacaksın Gul ama bir türlü cekemedim, sabırsızlanan bir minik pacalardan cekistirince yemek icin :))

      Sil
  9. yenir o pamacıklar... afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) evet arada yanlislikla! o parmaklar gidiyor agıza kek yerine :)) cok tesekkurler, sevgiler

      Sil
  10. aman aman büyümüşte hamur işine mi girişmiş bu şeker kız.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa evet büyüdü vallahi de benim de inanasım gelmiyor bazen ama :)

      Sil
  11. Ellerini yerimm!! ne tatlısın Alya..
    Keki de yerim tabi, hazır yapılmış ohh miss..Bu aralar çok feci üşengeç ve tembelim Nazlı:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çok haklısın bazen benim de elimi oynatasım gelmiyor ama büyüdükçe daha talepkar oluyorlar istersen kalkma yerinde ne mümkün! :))

      Sil
  12. İyi ama bizim evde bu aşçıdan yok. Biz yapınca da aynısı olur mu bu kekin :)
    ben elmaları rendeleyip sıkıyorum :) suyunu da keke ilave ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) eminim sizinki de pek güzel olur :)
      Elmaları rendelemek de çok mantıklı aslında, bütün keke yayılıyordur böylece etkisi degil mi.

      Sil
  13. maşallah o tontiş eller tam ısırmalık..ellerine sağlık Alya'nın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok teşekkürler, kocaman sevgiler

      Sil
  14. Alya'ya baktıkça Alis'in geleceğini görüyormuşum gibi oluyor.
    Acaba benim kızım da bu kadar akıllı ve tatlı olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa çok tatlısın :) Tabi ki o kadar tatlı ve akıllı olacak ki her gün daha çok aşık olacaksın, demedi deme :))

      Sil
  15. Mutfakta bu kadar tatlı bir yardımcıya sahip olmak çok güzel bişey olsa gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de çok büyük bir motivasyon :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...