Pazartesi, Eylül 17, 2012

Saatler Sonbahar Midem Apple Crumble gösterirken

Sonbahar İstanbul'a geldi sonunda, ilk kez üşüyerek uyandım bugün, ceketimi aldım yanıma, Alya'ya da hırka giydirdim. Şimdi deniz/kumsal fotoğrafları yerini artık yavaş yavaş kurumuş yapraklara, berrak gökyüzü yerini bulutlara, mahallelerde koşturmakta olan çocuklar yerini sokak kedilerine, şeftaliler yerini miss gibi elmalara bırakacak demek. Elma demişken apple crumble ile sonbaharı karşılamak hiç fena olmaz hani, Eylül'de yapılacaklara not düşüle.

Geçen sene sıkça kıtır çilek tarifini denediğim ve bayıldığım cafefernando tariflerinden bu ay yapmak üzere elma-blueberry ve mandalinalı tarifini kendime not düşerken sizinle de paylaşmak isterim.

Bilmeyenler için Cafefernando'nun en sevdiğim yanlarından biri(Fotoğrafların dışında) tarifi denerken olabilecek her şeyi anlatması, iyi ve kötü, benim gibi mutfakta pek de iyi olmayan ve tecrübesi de olmayan bir anakuzusu için tarifler bulumaz hint kumaşı. Mesela genelde tarfilerde söylenenden daha az yağ kullanmaya meyilim vardır, Cafefernando tam da bu noktada böyle yaparsanız nasıl bir görüntüyle karşılaşacağınızı yazıyor, vazgeçiyorsunuz anında. :) Üstelik yorumlarda her deneyenin karşılaştığı ender durumlarda da aydınlanıyor insan, mutlaka bir göz atın.

Okul telaşındakilere kolaylıklar,
Tatlı bir hafta olsun...

Malzemeler
Crumble Hamuru
  • 1/3 su bardağı un
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/8 çay kaşığı tuz
  • 75 gr tereyağı, soğuk
Mevye Karışımı
  • 6 adet yeşil (Granny Smith) elma
  • 2 mandalina
  • 1/3 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı kurutulmuş blueberry (kuru üzüm veya kayısı da olabilir)
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
Yapılışı
  1. Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. 2 litrelik bir adet ya da bir bardaklık (250 ml) 8 adet ufak fırın kabını yağlayıp bir kenara ayırın.
  2. Bir mutfak robotunun haznesine unu, yulaf ezmesinin yarısını, cevizi, tuzu ve şekeri koyun ve kısa aralıklarla çalıştırarak karıştırın.
  3. Tereyağını minik küpler halinde kesip unlu karışıma ekleyin ve yavaş aralıklarla robotu çalıştırıp tereyağı küplerinin hepsi una bulanana kadar ve bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın. Hamurun bir araya gelmemesine özen gösterin (çok çok iri kum taneleri kıvamında olacak). Yulaf ezmesinin geri kalanını ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın. Oda sıcaklığında bir kenarda bekletin.
  4. Eğer mutfak robotunuz yoksa malzemeleri (hepsi çok soğuk olsun) genişçe bir kaba alıp iki bıçak yardımıyla keserek ya da elleriniz soğuksa tereyağı parçalarını karışıma yedirerek de aynı hamuru elde edebilirsiniz. Tereyağının erimemesine özen gösterin yeterli.
  5. Elmaları iri küpler halinde doğrayıp iki mandalinanın suyu ve kabuk rendesiyle bir kapta karıştırın. Ardından şekeri, tarçını ve kurutulmuş blueberryleri ekleyip şeker çözülene kadar karıştırın.
  6. Fırın kaplarınıza meyve karışımını bölüp üzerine hamur karışımından meyveleri tamamen kaplayacak şekilde dökün.
  7. Hamuru serptikten sonra üzerini düzlemek adına bastırmayın.
  8. Fırında 55-60 dakika pişirdikten sonra (ufak fırın kapları kullanıyorsanız 40-45 dakika yeterli olacaktır) çıkartın ve 10-20 dakika ılınması için bekleyin.
  9. Kaymaklı dondurmayla servis yapın.
  10. Bu tatlıyı yaptığınız gün tüketmenizi öneririm. Buzdolabında 4 gün kadar tazeliğini koruyacaktır. Eğer ertesi gün yiyecekseniz buzdolabında bekleyen tatlınızı servis yapmadan önce fırında tekrar ısıtırsanız yeni hazırlanmış gibi olacaktır.

6 yorum:

  1. Apple ı okuyunca instagram ile ilgili birşey sandım :D dün gece ig ye katıldım da :)) hatta seni izlemeye aldım :D

    yazan: bir dost :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pardon konudan sapmışım :P
      çok güzel eline sağlık:D

      Sil
    2. Emrecimm yaşasıınn çook sevindim, şimdi gördüm, hemen ben de izlemeye aldım tatlı Ada'yı :) Öperim kocaman

      Sil
  2. yaprak fotoğrafını çok sevdim :) elmalı tarifi de denicem :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika çok sevindim Selcen, evet hadi birlikte deneyelim, tatlı yiyelim tatlı konuşalım :)

      Sil
  3. Kalemine sağlık uzun uzun yazmşsın.Değişik bir lezzet,üşenmeyip denemek lazım:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...