Salı, Şubat 19, 2013

Amsterdam - karlar içinde Zaanse Schans



yoğun kar yağışı altında Zaanse Schans'ı ziyaret eden tek turist biz gibiyiz:


trende nasil vakit geçer:

Bir semt düşünün havada kakao kokusu olsun, öyle ki yoğun kar yağışı bile buna engel olamasın. Siz havayı koklaya koklaya dolaşırken dünyanın en şirin değirmenleri dev birer oyuncak gibi önünüzde dikiliversinler bir anda tüm ihtişamlarıyla. Kendinizi alamayıp değirmenlerden birinin içine girince üşümüş bir şekilde, romlu sıcak kakao ve tarçınlı kurabiye ikramı ile bir anda iliklerinize kadar ısının...

Bu kartpostallardan fırlamış--bana zaman zaman çikolata filmini anımsatan-- dünya tatlısı yerin adı Zaanse Schans. Amsterdam'a ilk gidişimde çok görmek istemiştim, tüm Amsterdam'ı arşınlamamıza rağmen bir tane bile değirmen görememiştik. Dönüş yolunda uçak havalanır havalanmaz gözüme ilişmişti gün batımında da ne içimde kalmıştı, yarım ayrılmıştım Amsterdam'dan. O sebeple bu sefer ilk işim gitmeden bunları araştırmak oldu. Meğerse Amsterdam içerisinde değilmiş değirmenler. Bir zamanlar sayıları 1000 adeti bulan bu değirmenlerden günümüzde sadece 20 tanesi muhafaza edilmiş Zaandijk bölgesinde, ve büyük kısmı da Zaan nehri boyunca dizilmiş.

Amsterdam Central Station'dan Alkmaar yönünde tren bileti alıp--bizim yaptığımız gibi 1 saat uzaklıktaki Alkmaar'a kadar gitmenize gerek olmayıp-- 20 dakikalık uzaklıktaki ilk durak olan Koog-Zandijk'te inerek ve havadaki kakao kokusunu takip ederek 10-15 dakika içinde ulaşıyorsunuz değirmenlere.  

Hepimizinde gönlünde yer etti, Alya'nın da cümle dağarcığı genişledi bu sayede, şimdi her günümüz içinde değirmen geçen bir cümle kurmadan geçmiyor: "-yine değirmenlere gidelim", "biz değirmen gördük", "-değirmen nasıl dönüyordu" elindeki kartpostalı göstererek "bu değirmen mi anne rüzgar gülü mü"

11 yorum:

  1. ve sen ben değirmenlere karşı şarkısı geldi aklıma
    anasına bak kızını al die boşuna dememişler
    aileçek o kadar güzelsinizki
    umarm benmde böle bi ailem olur
    öpüyorum Nazlım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygucumm siz simdiden o kadar guzel bir cift oldunuz ki ask dolu boyle bir ortamda buyuyeek bebek cok ama cok sansli, valla siz bir kavussaniz olacak da zaten sanirim ama heyecanla bekliyorum :)

      Sil
  2. Çok güzel fotoğraflar. Bayıldım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysegulcuum cok tesekkurler, operim kocaman afacanların yanaklarından :)

      Sil
  3. Ben de Amsterdam'a gittim ama uçakta gördüklerim dışında hiç yeldeğirmeni görmedim:( Fotoğraflardan ansıl da masal gibi bir yer olduğu belli zaten.. Ne güzel muhteşem bir gezi olmuş, ufak tefek zorluklara rağmen..

    Alya'ya benden bi milyon öpücük, sana da yanaklardan iki tane:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu durumda tubacıgım defneyi de alıp bir daha gitmen farz oldu amsterdam'a! :) ben butun opucuk hakkımı defnede kullansam :))

      Sil
  4. o kadar güzel anlatmışsın ki bir an kakao kokusu benim de burnuma gelir gibi oldu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa cok sevindim :) zaten o kakao kokusu var ya bitiriyor adamı :))

      Sil
  5. Nazlıcığım,Alya ne kadar karışık cümleler kurabiliyor böyle,maşallah..özel birşey yapıyor musunuz?bakıcınızın özel bir eğitimi falan mı var?konuşması çok ileri maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok canım özel bir eğitimi bakıcımızın ama çook konuşuyor--yani kötü anlamda değil :) sürekli anlatıyor bir şeyler, biz de doğduğu andan itibaren anlatıyoruz paylaşıyoruz, onunla/ona konuşmak çok işe yarıyor diye okumuştum. Diğer yandan da her bebeğin kendi zamanlaması oluyor--Hep Betül Mardin örneği geliyor aklıma, kadın 5! yaşında konuşmuş, hiç konuşmayacak sanmış ailesi!

      Sil
    2. Özgün konuşuyor sorun yok ama Alya epey karışık cümleler kuruyor maşallah,dikkatimi çekiyor
      o kadar çok konuşuyorum ki Özgün'le anlatamam :) deli gibiyim,herşeyden muhabbet açıyorum

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...