Pazar, Şubat 24, 2013

Eksi derecede dışarda uyuyan bebekler


Muhtemelen başka bir zaman okusam bu haberi "bu insanlar çıldırmış olmalı" gibi bir cümle yazardım buraya ama eksi derecelerdeki Amsterdam gezimiz sırasında arabasında mışıl mışıl öğle uykusunu uyuyan bir minikle gezi sonrası ilginç geldi bu haber, hiç de garipsemedim, ama siz ne dersiniz bilemiyorum.

 Durum şu; Kuzey Avrupa ülkelerindeki insanlar bebeklerini (-15) dereceye kadar varan soğuk havada dışarıda uyutuyorlar özellikle, açık hava içeriye göre daha sağlıklı olur diye. Kendileri cafede oturup mesela bebeklerini uyurken dışarda bırakıyorlar! Kreş/anaokulunda ise toplu olarak bebekleri bir güzel giydirip dışarıya yatırıyorlar arabalarının içine, tabi ki sıkı giydirmek koşuluyla. "kötü hava yoktur, kötü giydirilmiş bebek vardır" mottoları da bu.

Gerçekten de dışarda uyuyan bebeklerin içerde uyuyanlara göre daha az hastalandığına dair yapılan araştırma sonuçları var.

Enteresan, değil mi!?


Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21537988

14 yorum:

  1. Çok mantıklı bence. Soğuktan zarar gelmez değil mi?
    Temiz hava, bol oksijen en güzeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet adamlarin mantigi da o. Ben kapalı bir ofiste calisiyorum mesela, uyumayı birak sırf bir kac saat kesintisiz soluk alinca bile hastalık acaip yayılıyor, mantikli yani

      Sil
  2. yok yok biz türkler yapamayız , hemen pimpirikleniriz :) atasözümüz bile var uyuyanın üstüne kar yağar diye :) ben bıraksam biri alır getirir içeri üşür bu çocuk diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) kesinlikle haklısın, sen bıraksan çevreden herhangi biri alır gelir çocuğu içeriye, bir de üstüne bilmişlik taslar yarım saat ders verir böyle bırakılır mı çocuk dışarda diye :)

      Sil
  3. duymuştum bunu ama bana çoook ters bir fikir.peki çocuk kaçırma vakası hiç mi yok acaba?nasıl bir güvenlik,nasıl bir medeniyet?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısın hiç aklıma gelmedi benim, nasıl bir güvenlik böyle hakkaten, var mı böyle güvenli bir ülke söylesinler de biz de gidelim :)

      Sil
  4. hakikaten açık hava bol oksijen uyku konusunda yaralı oluyor.Asya bebekken dışları çıkar çıkmaz arabasında uyurdu.Parklarda geçirirdi tüm gününü.Çok soğuklarda iyi cesaret etmişler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet hem sağlıklı olduğu hem de dışarının o doğal uğultusunda çocuklar daha çok uyuyor doğru ama işte o soğuklarda nasıl bir cesarettir :)

      Sil
  5. işşş üşüdüm sanki.. yok yok ben kıyamam ya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) biz akdeniz insanlarıyız, bize gelmez sanırım :)

      Sil
  6. Genetik faktör de ONEMLI bu konuda ya da doğduğundan beri soğukta yaticak bir AKDENIZ insanının denemesi kötü olur bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ben de onu diyorum akdeniz insanlarıyız sıcağı severiz :)

      Sil
  7. evet gerçekten çok enteresan ve hala çıldırmış olduklarını düşünüyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) kültür meselesi işte herhalde, biz de 24 derece evde yanakları al al olsa da yine de yün kazaklar giydirip üzerine yetmiyor bir de battaniye örtüyoruz bebelerimizin :) aman üşümesinler diye :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...