Pazartesi, Temmuz 22, 2013

özgür şehir christiania

 

 









henüz gezi parkı dağıtılmamıştı, o muhteşem #direngezi bohem ruhu çadırları ile birlikte parkı döşüyordu, ve biz aylar öncesinden aldığımız bir bilet ile danimarka yollarına düştük, aklımız kalbimizi gezide bırakarak. biz oradayken dağıtıldı gezi. o günkü hassasiyetten olsa gerek geldiğimiz ilk günlerin birinde doğru christiania'nın yolunu tutttuk, çünkü yaşadıklarımıza çok benziyordu tarihi, çok uç bir örnek olsa da umut aşılıyordu, bize ve sanırım dünyanın geri kalanına.

christiania, danimarka'nın başkenti kopenhag'ın merkezine sadece 15-20 dakikalık mesafedeki bir alan. 1971'de o bölgede daha yeşil bir alan ve çocuklarına oyun alanı isteyen bir grup danimarkalı'nın devlete karşı isyanı ile başlıyor olaylar,10-15 sene sonra ancak 1980'lerde bağımsızlıklarını ilan ediyorlar ve devlet de kabul ediyor. o günden beri kendi kurallarına göre yaşayan, devlete vergi vermeyen, sayıları 1000'i geçmeyen bir grup danimarkalı kendi restoranlarında ve "christiania bikes" denilen bisikletlerden üreterek hayatlarını sürdürüyor. büyük bir nehir kenarına dizilmiş evlerini kendileri yapıyor, "community" lerine kimseyi dahil etmiyorlar. zamanımızın görülmemiş bir hippi hareketi kısaca.

christiania bisikletleri işte bunlar, christiania'dan tüm danimarka'ya yayılmış durumda, özellikle çocuklular tercih ediyor, biz de 2 gün bununla dolaştık, yanlız çocuğun oturması gereken yere ben de oturdum alya ile, çok eğlenceliymiş, tabi bir de evren'e sorun! :)


bence unesco dünya mirası gibi dünya üzerinde mutlaka görülmesi ve anlaşılması gereken yerlerden. zaten bir çok kez tezlere konu olmuş durumda.

çoğu yerde çekim yasak olduğu için fotolar maalesef iphone ile..

göz atmak isterseniz kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Freetown_Christiania
http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/christiania

11 yorum:

  1. Merhaba,
    Yazınızın linkini Aytül Hanım paylaşmış Facebook'ta. Okur okumaz çok mutlu oldum. Dünya üzerinde böyle bir yer olduğunu bilmiyordum. Böyle bir yaşamın sürdürülebildiğini görmek çok etkileyici. Birazdan internette sörf yapıp daha fazla bilgi edinmeye çalışacağım; hem Gezi ruhuyla paralellikler olduğu, hem de bisiklet cenneti olduğu için Christiania beni çok heyecanlandırdı. Paylaşım için teşekkürler.
    (Bu arada Aytül Hanım'ın yaz partisinde tanışmıştık. Ben minik Tayga bebek'in annesi, Bir Dolap Kitap'ın kapaklarından Banu.)
    Sevgilerimle, Alya'ya öpücükler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu Hanım(Cincüce mi demeliyim acaba:) Merhabalar,

      Çok sevindim yorumunuza.

      Aynı duygular içerisindeyim Christiania için, neden olmasın dedirtip inandığımız doğru yolunda uğraşmaya devam etmek için motive ediyor insanı.

      Bir dolap kitap'ın sadık takipçilerindenim epey bir süredir ben zaten, sanırım Alya doğduğundan beri, algıda seçicilik işte :)

      Daha size Tayga bebeğin o minnak ayaklarının ve sizin ailecek fotoğraflarınızı yollayacağım :)

      Ben de çok öpüyorum sizi, güzel ve içten ailenizi.
      Tekrar görüşmek dileği ile..

      Sil
    2. Cincüce de olur, Banu da. Ama hanım olmasın lütfen.
      Çok sevinirim fotoğraflara. Unutmuştum fotoğrafımızın çekildiğini. :)
      Bu arada bu yazıyı Facebook'ta paylaştığımda bir arkadaşım Christiania ile ilgili bir yazı yazmaya başladığını ama henüz tamamlamadığını söyledi; akabinde de bitirip yazısını paylaştı. Ben de burada paylaşayım:
      http://yapiguncesi.blogspot.com/2013/07/danimarkada-bir-isgal-deneyimi.html?spref=fb

      Sevgiler.
      Banu

      Sil
    3. Anlaştık Banu :)

      Harika yazmış arkadaşınız da, uzun uzun, herkes öğrensin gitmese de bilsin böyle muhteşem örneklerin olduğunu dünyada. Kolay bir şey değil tabi ki, zaten adamların da senelerini almış ama sanki tüm yaşadıklarımız haziran ayındaydı, yaşandı bitti gibi de düşünmemeliyiz..

      Çok öpüyorum sizi.

      Sil
  2. Nazlı süpermiş:))bayıldım..cok etkileyici gercekten!!bilgi paylaşımların da harika..tesekkurler guzel anne:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım susum benim :) çok özledim bile ben :)

      Sil
  3. Nazlı'cım ne kadar güzel bir yer ve sen bu güzel fotoları sadece telefondan çektin öyle mi elinde sağlık

    Sana birşey soracağım Alya'ya yuva arayışlarınız başladı mı?bu konuda ne düşünüyorsun?

    Sevgiler

    Özge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgecim başlamaz mıyız :) bizim sitenin içinde bir yer var, orası ile selamiçeşmedeki small hands arasında gidip geliyoruz. benim gönlüm yakındandan yana ama bakalim.. Sizde durumlar nedir?

      Sil
    2. Benim gönlümde yatan british international school ya da petit genie tarzında bir okul (ama ingilizce eğitim veren) :) Bizde Small Hands düşündük ama hep aynı soru evden bu kadar uzak olması doğru mu??

      ooo biz bu aşamada bu kadar zorlanırsak ilk öğretimi düşünemiyorum:)))


      Sil
    3. Özgecim, petit genie duymamıştım hiç. Siz nerede oturuyorsunuz? Her okul hakkında bir sürü pozitif de negatif de seyler soyleniyor buarada, gidip gormek en iyisi sanırım, bayram sonrasi planim bu:)

      Cok haklisin, zaten karnim agriyo okul konusunu dusundukce, napicaz gercekten 1-2 sene sonra:((

      Sil
  4. yaaaaaaaaaaa , demek unesco da cok severım boyle bıraz yerlerı gormeyı gordugum bır cok yer var ama bunu da cok merak ettım..naısl guzel bır aıle karenız var alyada ne sahane uyuyor:) masallah...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...