Salı, Nisan 17, 2012

Hayır

Alya herşeyi ama herşeyi gerçekten aklınızın alabileceği herşeyi ağzına götürüyor. Son bir kaç aydır çok net bir şekide hayır olmaz, evet olur demeye başladık. Şimdi artık biliyor neye hayır dediğimizi/diyeceğimizi, yine de çoğu zaman denemekten vazgeçmiyor o ayrı. Yanlız bugün öğrendim ki hayır kelimesini hiç kullanmamak değil ama tasarruflu kullanmak gerekirmiş!

9 aylıktan itibaren limitleri koymaya başlayabilirsiniz diyor araştırmacılar, bebek anlamaya başlarmış, ancak hayır kelimesini çok çok tehlikeli durumlar için kullanmak sadece, daha etkili olur deniyor durdurmakta bebeğinizi. Bir kartonu ağzına götürecekken gibi risksiz ama istenmeyen durumlar içinse dikkatini başka yöne çekmek tavsiye ediliyor hayır demek yerine. Ve tabi evinizi "baby-proof" hale getirmek, yani rahatça serbest bırakabileceğiniz bir hale getirmek gerekli ve önemli. Çok riskli olmayan durumlarda ise zaten bırakın deneme/yanılma ile öğrensin deniyor. Elini bir kere sıcak yemeğe sokunca bir daha sokmak istemiyor ya da yavaş yavaş dokunuyor mesela, bizde denendi, kanıtlandı :)

Bebeğin dünyayı tanıma dönemi olduğu için hayır ile durdurulan bebeklerin diğerlerine göre zekasının bile daha az geliştiğine dair araştırmalarla desteklenen çalışmalar var, o derece önemli bir konu.

5 yorum:

  1. Ben de ortamı çocuk için uygun hale getirmenin doğru olduğunu düşünüyorum.Hayır denilecek şeyleri azaltmak..Bu yüzden evimizde hala, çok az eşya bolca koşacak alan var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzeli modabahar, çocuklara enerjilerini boşaltacak alan ve özgürlük lazım. Yanlız kaç yaşına kadar? Sizinkiler büyümüş sanki epey? :)

      Sil
    2. Benim çocuklarım büyüdü tabi:)Fakat oyun çocukları ve onlar için evde alan bırakmak istiyorum.Tabii ben de fazla eşyayı sevmiyorum ondan.

      Sil
  2. O ne tatlı bir oturuş yareppim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) ben de doyamıyorum bakmaya çünkü pek ender oturuyor, genelde yürüyor, yemek yerken bile :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...