Çarşamba, Mayıs 02, 2012

12-18 ay arası Oyun


oyunun kaçınılmaz sonu:

Alya bu hafta önce leğenle dolaştı bütün evi. Sonra fotoğraftaki çikolata kutusunu buldu, üstüne çıktı, altına girdi ne yaptı etti o miniminnacık kutunun içine oturdu, biz de babasıyla birlikte bir ona bir bana çekme-itme oyunu yaptık, bayıldı. Sonra da Dorikus'un "Mutlu Anneler"den alıntıladığı 12-18 ay arası bebeğinizle yapılacak oyunlardan bahseden şu yazısını okudum, bunların bir kısmını zaten kendiniz/bebeğiniz de keşfediyorsunuz ancak hepsini toplu bir şekilde bulmak da check list gibi oluyor:

12-18 Ay Yapılabilecek etkinlikler:
 - Oyuncak alışveriş arabaları, küçük vagonlar, binilecek oyuncaklar, itilip-çekilebilen,doldurup-boşaltabileceği ya da yığınlar oluşturabileceği çeşitli oyuncaklar hoşlarına gider.
 - Altından geçebileceği ,üstüne çıkabileceği,içine girebileceği ve etrafında dolaşabileceği çeşitli alçak alanlar yaratın.
 - Sevdiği oyuncakları odanın çeşitli yerlerine yerleştirin ve bu oyuncakları size geri getirmesini isteyin--Bunu biz özellikle hayvanlarla yapıyoruz, Aslan'ı getir, Panda'yı götür babaya ver vs.--
 - Çocuğunuza yukarıdan bakmak yerine onun göz hizasına gelin ve o şekilde iletişim kurun.
 - Etrafında duyduğu ve gördüğü şeyleri ona tarif edin ve onlar hakkında konuşun, başardığı şeyleri takdir edin, sizin yaptığınız şeyler hakkında onunla konuşun.
 - Çocuklar tekrarı severler. Sevdiği şarkıları, hikayeleri ya da tekerlemeleri tekrar edin.
 - Çocuğunuzla konuşmak ve ona birşeyler tarif etmek için her fırsatı değerlendirin,mutfakta,alışverişte,arabada…
 - Gördüğünüz nesnelerin renklerini, şekillerini, boyutlarını vb. ona söyleyin.
 - Çocuğunuza davranışını ve onun sonucunu mutlaka açıklayın. Örn; “Mert’in arabasını elinden çekip alamazsın ama ondan oynamak için isteyebilirsin” gibi. Sebep- sonuç kavramlarını hayatına oyunla dahil edin.
 - Hatalar yapmasına izin verin.Ona öğrenme imkanı sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...