Pazar, Mart 10, 2013

6.30da başlarsa bir Pazar sabahı



Neler sığmaz o sabaha neler. Önce bir güzel kahvaltı hazırlanır. Yen(e)mese bile o kahvaltının sunumu insanın içini ve uykusunu açar. Sonra kollar sıvanır. Babanın eksikliğinde televizyonun yerini fonda güzel bir müzik doldurur. Mixer'in sesiyle arada bölünür müzik. Yapması en kolay kurabiye olan beze ve kek hamuru miniğimden kaçırabildiğim kadarıyla fırınlanır. Saat 9 olduğunda ev miss gibi tarçın kokusuyla dolmuştur bile.

Bir de şeker çikolata vermiyoruz Alya'ya diye laf işitiyoruz herkesten, gaddar ana-baba modelini oynuyoruz--"kokarmış" çocuğa",  aslında şekerin en ham halini yiyor, ama kimse bilmiyor :) 

Merak ediyorum siz kaç yaşında verdiniz çikolata/şeker, ya da kaç yaşında vermeyi düşünüyorsunuz? Çikolata/şeker vermekten kastım bir kere tattırmak değil o bilincin oluşması, Alya şekeri öğrendi ama en azından henüz çikolata nedir bilmiyor. Ömrü boyunca yiyeceğini düşünürsek pek de bir acelemiz yok.

Herkese mutlu ve miss kokulu pazarlar!

23 yorum:

  1. oğlum 2 yaşında şekeri hiç bilmiyor,çikolata sadece bir kaç tane bonibon yedi şimdiye kadar ama bebe bisküvisini gördüyse affetmez :) bir de burda kinderin Delice diye bir keki var türkiye de ki süt dilimi gibi ama kesinlikle çook daha az kremalı hali :) ona resmen bayılıyor,kek diye çok üstünde durmuyorum ama yemese en güzeli tabi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence harika, 2 yaş daha erken:) ama etka sadece 2 yaşında mı! tüm o aktiviteleri ne güzel yapıyor maşallah ona! Aynen bebe bisküvisi başta olmak üzere her türlü biküviyi affetmiyor Alya da! Bisküviyle kalsalar bari bir süre :)

      Sil
  2. bu arada kahvaltı nefis Alya da pasaklıların en şirini olmuş :))

    YanıtlaSil
  3. Bu alya çok tatlı.bayılıyorum bu hallerine.
    Bende şeker,çikolata vermiyorum diye ailenin diline sakız oldum.Neymiş bize gelirken elleri boş mu gelecekmişler.olurmuymuş.ne yani bi kilo soğan mı alsalar mış çocuğa şeker dururken.kuzeni(4,5 yaşında) getirip getirip Asya'nın önünde çikolataları yediği,bazende odaya götürüp gizli gizli yedirdiği için 2-3 aydır onunla yiyor.Dedemiz sağolsun hep çikolata alıyor ve ben vermesemde gizlice yediriyor.off of:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) soğan için çok güldüm, ama gerçekten durum bu, yaşayan bilir:) ahh ama 4,5 yaş da küçükmüş nerden bilsin:(

      Sil
  4. Kahvaltı tabaklarınıza bayıldım ama Nazlıcım kendine çok az koymuşsun:)Daha vermedik ama bizimki daha küçük:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Tubacım onu bile yiyemedim desem Alya'nın peşinde koşmaktan! :)

      Sil
  5. Nazlı, ben biraz farklı düşünüyorum, sanırım yanlış yoldayım: (

    Biz şekerli yiyecekler ve çikolata veriyoruz, en sevdikleri şey diyemem ama kısıtlamadım hiç. Belki de 1 yaşında filan başladılar çikolata yemeye. Kaliteli olduktan sonra çok da umursamıyorum...
    Beynin en çok ihtiyacı olan şeker! Şekere en çok beyin çalışırken ihtiyaç duyar. Ve bence kötü birşey de değil, önemli olan yediklerini enerjiye dönüştürebilmeleri. Enerjiye dönüştüremedikleri her yiyecek/içecek zararlı.
    Bunlar bana göre hep. Diyorum ya belki de hata yapıyorum. Ben çikolata verenlere de kızmıyorum, bakıyorum çaktırmadan, güzel kaliteli ise birlikte bile yiyoruz. Ama alalade bir şekerleme ise, evde yeriz diyorum, sonra da atıyorum, çok da üstelemiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegülcüm doktorlar zaten 1 yaşına kadar kesin verilmez diyor, ondan sonrası sana kalmış, bu işin bir doğrusu yok, sen nasıl hissediyorsan doğru o'dur bence senin/sizin için. Gerçekten ama bazen çok kalitesiz şekerler görüyorum ben de, üzülüyorum, birazcık daha büyüyünce yiyecekler, o zaman nasıl engelleyeceğiz...

      Sil
    2. Engellemeyeceğiz ki, onlar kendileri istemeyecek yemeği.
      Ama bunu kısıtlayarak yapma taraftarı değilim. Çocuklardan hatta büyüklerden neyi kısıtlarsan onu isterler. İlla isterler,o tatlı gelir. Küp şekeri çocuklardan kaçırıyorum gezmelerde, gidip buluyorlar bir şekilde: (
      Mesela benim çocuklar hiç yaşpasta yemezler/kurabiye/kek yemezler ama çikolataya bayılıyorlar, bir ara baktım azıttılar dozunu, hemen acı kahve sürdüm kenarlarına. 3-5 gün kahve sürülü şekilde elden ele dolaştı. Tadına bakıp bıraktılar. Ama asla yemeyin demedim! İnadına yiyecekler biliyorum çünkü: ) Şimdilerde kim çikolata verse "anne acı mı acaba? " diye sorarlar, "acı olabilir" dersem bırakıp oyuna giderler: )
      Beyaz şeker pek kullanmıyoruz, ama sütlerini balla veriyorum, mutlaka sabahları birer kaşık pekmez içerler... Falan filan. Yani şekerli yiyecekleri mümkün değil çıkarmak hayatımızdan ve bence ihtiyacımız da var.
      Okulda yiyorlar, bir veli bayağı tepkili bu duruma. Haklı aslında. Ama onca veliyi terbiye etmesi/eğitmesi mümkün değil bu konuda. Ben Semih'e diyorum, çantana koy evde yeriz diye. Arada koydukları arada da mideye indirdikleri oluyor: )
      Kurabiye de yesin, sen pekmezle yap kurabiyelerini: )

      Sil
  6. Nazlıcım,

    Ben de uzun süre vermeyi planlamıyorum, sanırım okul kantinine ulaşana kadar çikolata ve şeker ile tanışmasını engelleyeceğim.

    Ben hem sağlık açısından vermiyorum bir de -sanırım ahmet aydın'ın kitabında okumuştum- şeker aşırı tuz gibi keskin tatlar damak zevkini bozar ve daha az şekerli doğal ürünleri mesela meyve ya da doğal bal gibi ürünlerden uzaklaşabilirmiş çocuk. Yani canı tatlı istediğinde şimdi meyve ile tatmin olan çocuk artık çikolata şekerleme gibi ürünleri tercih ediyormuş.

    Bizde durum bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aybalacım, çok güzel yazmışsın, bizim de geciktirme sebebimiz bu. Ben bir de en kötü durumda evde kendi yaptığım keki-kurabiyeyi yesin bari hissiyatındayım illa da yiyecek ise :) inşallah kantine kadar bekletebiliriz :))

      Sil
  7. Ben 1 yaşındayken tattırdım ama sadece tattı 2 yaşından sonra ne istedi ise aldım o bir ısırık yada 2 ısırık alıyor sonra ben yemiycem diyor pek sevmiyor tatlı şeyleri (yaş pastalar ve pudingler hariç)bunun verdiği rahatlıkla kısıtlama yapmama gerek kalmadı.
    Durunun vazgeçilmez en abur cuburu şekerli sakızlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel, şanslısınız valla, Alya acaip meraklı gib duruyor tatlıya, bakalım. Şekerli sakız demek, illa bir şeye takılıyorlar mı böyle nedir, bizimki de kurabiye canavarı, şimdiden :)

      Sil
  8. Gaddarım, gaddarsın, Gaddar:))))
    Küçük yürek her iki şeker ile( toz ve çocuklar için üretilen diğer şekerler) çok geç tanıştı, toz şekeri direkt kullanmadık şu ana kadar, kek, kurabiye vs... yiyiyor süt, limonata vs... bal, keçi boynuzu(sütte) kullanıyoruz ve nadiren esmer şeker
    Diğer şekerleri eve sokmadık, ana okula giderken "ödül" adı altında verildiğini duyduğumda küçük yürekle konuşup fındık, ceviz, badem göndererek ve bir not yazarak dahil olmuştum..
    sanırım 4 yaşında idi gittiğimiz bir doğum gününde jelibonları görüp oyuncak sanmıştı..
    Cola ve türevi henüz şekerli bir içecek içmedi
    Geçen gün ilkokul öğretmeninin tahtaya kaldırıp doğru yapan çocuklara şeker verdiğini ama almak istemediğini bana gururla anlattı,
    Birilerine göre gaddarlık, birilerine göre oto-kontrol
    Çikolata'ya gelince ona şeker'e yaptığımız muameleyi yapmıyoruz
    kaliteli ve bitter çikolata yiyiyor ve yiyiyoruz....
    çok sık değil ama evde mevcuttur
    bizde durum bu... kısaca anlattık anladı,tutarlı olduk, uyguladık gördü,
    sanırım bize güvendi, ikna oldu, ona eziyet etmek için yememesi gerektiği sonucunu çıkarmadı, şeker yememek bir "kayıp" değil küçük yüreğin gözünde...özellikle gelişim ve alışkanlıkların kazanıldığı şu dönemde
    çocuklar bir şeylerden geri kalacak, mutsuz olacak diye bir çok anne-baba
    fazla "verici" bana göre...
    çocuğa karşı "kötü" olmayı insan göze almalı, korkmayalım onlar bizi hep sevecek.....şeker versek de vermesek de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine çook güzel yazmışsın ve teşekkür ederim uzun uzun paylaştığın ve bize yön gösterdiğin için. Bence kesinlikle gaddarlık değil zaten, işin ironisi, çocuk bir şeyi hiç yemediyse nasil kokar ki ona. Ablam da benzer bir şey yaşamıştı kızı anaokulundayken, tüm çocukların annesi gofret göderirken ablam üzüm ceviz göderiyor diye uyarı gelmişti, çocuk diğerlerini görünce canı istiyor diye, siz çok iyi idare etmişsiniz durumu. Konuşmak anlatmak kilit burada sanırım değil mi.
      İzinizden geleceğiz:)

      Sil
    2. Bu tür paylaşımları fazla riskli buluyorum aslında:) kara koyun olma, 9 köyden kovulma durumu söz konusu olabilir sonunda
      ama bize göre kaybedecek bir şey yok, zaten 10. köydeyiz:)
      isterseniz, seçerseniz, buyrun geliniz seviniriz:) yerimiz var köyümüzde , gönlümüzde:)

      Sil
    3. ona hiiç şüphem yok zaten, herşey çok masalsı görünüyor oralarda :) kalmaya değil ama mutlaka ziyarete gelmeyi çok isterim, belki bir gün :)

      Sil
  9. biz size gelsek bir pazar kahvaltı yapsak/yapamasak kızkıza olmazmıı :)))

    çok güzel fotoğraflar içindeki daha da güzeeel Nazlı..


    ben çoook nadir de olsa veriyorum arada minik bir çikolata yalan değil.. ödül olarak ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emrecimm ne güzel olur, hadi gelinn, sofrayı kurar yemeyip oyun oynarız sonra :)

      Sil
  10. Ben de Adanın muhallebisine tatlandırmak adına çok az da olsa toz şeker koyuyorum:)) Ama daha ilerine ne olur bilmiyorum, senin gibi düşünüyorum biraz da.Nasıl olsa büyüyünce kendi isterse yiyecek..Doktorların bile çocuklara lalipop verdiğini düşününce kızıyorum ama, ne bileyim:) Güzel ve değişik yorumlar gelmiş okumak keyifliydi..Hele sizi mutfak halleriniz daha da keyifli..Çok tatlısın Alyaa:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya bir de doktorlar lolipop veriyor degil mi, gerci ben de alya'dan once ablamın kızına her seferinde çikolata alırdım, simdi kızıyorum kendime, cocugun olmadan bilemiyorsun iste! :) Çok teşekkürler, çok öperim..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...