Pazartesi, Ocak 28, 2013

Çocuklarda Uyku

Herşey sabaha karşı yüzüne yine! tekme yiyen babanın hışımla yataktan "bitmiştir" diyerek pılını pırtını toplayarak salondaki koltuğa yerleşmesi ile başladı--ne yazık ki koltuktan başka alternatif de yok sığınabileceği. Ertesi gün bir arkadaşıma anlatırken durumu, sözlerime kulak misafiri olan bir kız çocuğu sahibi anneyle aramızda geçen diyalog:

"Biz de böyle başlamıştık, şimdi artık tamamen ayırdık yatakları, biz kızımla uyuyoruz, eşim ayrı yatakta yatıyor"
"Kızınız kaç yaşında?"
"5,5"!!!!!

Bu aşamada beni gözlemleyen biri olsa gözlerimin yuvalarından az daha çıkacakmış gibi olduğunu farkederdi. Bu konuşma bana ayna tuttu ve odama döndüğüm gibi hemen araştırmalara başladım. Alya'yı hem gece boyunca memeden hem de bizim yataktan ayırmanın mümkün olmadığını karamsar karamsar düşünürken bu kitaba rastladım:

"İyi Uykular, Tatlı Rüyalar El Kitabı"
Yazar Kim West "the Sleep Lady"

Minikken de uyku eğitimi girişimlerimiz olmuştu ama her bakımdan nispeten kolay bir bebek olan Alya uyku konusunda epey zorladı bizi. Elinde örtüyle sallamayan arkadaşımız/yakınımız kalmadı sanırım :) Ağlatma hiç gündeme getirmediğim bir konu, dudakları morararak katıla katıla bir bebeği ağlatma taraftarı değilim. Bu kitabın da benimle aynı görüşte olduğunu görünce denemeye karar verdim.

Şimdi ilk aşamada iki haftadır gece boyunca memeyi kestik, buna bile inanamıyorum! 2 gün diretti sadece, ama ağlama gibi değil de vızıldama daha çok. Şimdi artık uyandığında kendi kendine tekrar uyuyabiliyor, daha az uyanıyor, uyandığında su istiyor sadece, hatta geçenlerde hiç uyanmadı, ben kalkıp baktım herşey yolunda mı diye! 

Kitapta bir sürü method sunuyor, özellikle her türlü derde ayrıca değiniyor, heh işte evet burada tam bizim durumumuzu anlatmış diyorsunuz.

Uyku eğitimine başlamadan UYKU PRENSIPLERInin anlaşılması gerektiğini düşünüyor kitap, bu bilgiler ışığında biz en azından gece uyandığında tekrar kendi kendine uykuya dalmasını becerebildik. Belki sizin de işinize yarar:

- Çocuklar büyükler gibi saatin farkında değillerdir, sadece biyolojik saatleri vardır.

 - Düzenli uyku saati kilit nokta. Çocuk uyku saatinin geldiğini anımsatacak rutine ihtiyaç duyar, sadec 2-3 aktivite seçin uykudan önce ve hep aynı sıralamada yapın-->
- Çocuğun gece geç yattığı için sabah geç kalkacağı çok bilinen bir yanlıştır. Tam tersine çocuk yine her zamanki erken saatinde üstelik uykusunu alamadığı için de huzursuz ve huysuz uyanacaktır.

- Çocuğunuzu 6.00 ile 7.30 arasında uyandırmaya alıştırın. 5 aylıktan büyük, farklı saatlerde, hatta 8.30-9 gibi geç saatlerde uyanan çocuklar(Bkz. Alya iki hafta önceye kadar) tüm günün düzenini bozdukları gibi kendi iç saatlerini de şaşırtırlar.

- Çocukların uyku saati ile uyanma saati arasındaki farkı anlayabilmeleri için yatma ritüelleri kadar sabah ritüellerine de ihtiyaçları vardır.

- Yatma saati düzeni çocuğun odasında gerçekleşmeli

- Tutarlı olmak en can alıcı noktadır. Tutarsız destek düzeltilmesi en zor davranıştır ve çocuğunuzu sadece daha sinirli yapacaktır. Bu özellikle 1 yaşın üzerindeki çocuklarda daha önemlidir.

- Çocuklar karşıdan ne bekleyeceklerini ve kendilerinden ne beklendiğini bildikleri zaman güvende hissederler. Yapacağınız değişikleri ona anlatın, onunla konuşun.

- Günlük tutun, böylelikle çocuğunuzun ideal yatma ve uyanma saatini tespit edin.--> gece emmeleri bitip sabah gece düzenli ve kesintisiz uyuyup sabahları da erken uyanmaya başladığından beri Alya hiç sektirmeden! gündüz 1'de uyuyor, gece de 8.30-9 arası, inanamıyorum 22 aydır ilk defa böyle bir düzeni var!

- Haftasonu 1-2 saat aksatmanız düzenini değiştirmez.

- 2 yaş civarı erteleme/geciktirme taktikleri ile karşılaşacaksınız. İsteklerine sadece 1 kez karşılık verin, "artık olmaz, şimdi uyuma zamanı" diyerek kararlılığınızı koruyun. Eğer "bu son" dedikten sonra pes ederseniz çocuğunuza yeterince ağlarsa istediğini elde edebileceği mesajını vermiş olursunuz. --> Bizde "bu son" kavramı genel olarak yeni başladı, ödüm patlıyor bu son dedikten sonra hiç bir şekilde bir daha yapmıyorum istediğini, şimdilik diretmiyor!

Herkese iyi şanslar, iyi uykular, tatlı rüyalar!


29 yorum:

  1. aynı durumdaymışız
    Özgün'ü büyütürken yaptığım tek hata derim emzirerek uyumaya alıştırmam,büyük hata
    sonuç almanıza sevindim
    gece uyandığında emzirmediğimde çok ağlarsa ne yapacağım ki?kucağımda gezdirerek uyuturum belki,bu da mı yanlış olur?deneyeyim bu gece
    şu anda bizim yatakta babasıyla uyuyor :)ağlamaklı bir gülüş bu,iki yatağı var biri bizim odada,diğeri kendi odasında,ikisi de boş,bizim yatağı sahiplendi iyice,offff,bu uyku konusunu beceremedim ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam işte ben de aynı aynı bu düşünceler içindeydim, gerçi ben emzirerek uyutmayı keşfettiğim 6-7 ay sırasında mutluluktan ölecek gibiydim, daha önce bir kaostu çünkü Alya'yı uyutmak, memeyi keşfedince hepimiz de bir sakinleşmiştik :)

      ben şöyle yaptım, artık herşeyi anlıyorlar ya, meme uff oldu gece dedim, 2-3 gün direndi,sadece ilk gece epey bir zorladı, sonra alıştı kendi söylüyor sabah "meme uff oldu ama şimdi geçtii" :)

      bir de gece ağlarsa yerine meme gibi başka bir şey koymaman lazımmış, yani sallarsan bu sefer de sallanmaya alışacak, ama amaç kendi kendine uyumasını öğretmek.

      tavsiyem eşinle anlaş bir gece, ikiniz de kararlı olun, ve uygulayın bu tarz bir yol. Benim direncim kırıldığında eşimin de desteği çok yardımcı oldu bana.

      Sil
    2. tamam haklısın,önce konuşarak anlatacağım uf oldu diye ve kesinlikle kararlı olacağım.o kararlı olma kısmı en zoru,bazen öyle bir yaygara ile ağlıyor ki...ağlayarak istediğini yaptırabileceğini öğrendi bile ve şu anda gece uykusu öğle uykusu birbirine geçti,çok geç uyanmaya başladı,bana yardım için o kitabın direkt yazarı lazım galiba :(

      Sil
    3. :( sanırım kız çocuklar biraz daha yaygaracı ve sesi yüksek oluyor :)) Kitabın yazarı aslında koçluk da yapıyor, hatta türkiye'de de temsili uyku meleği diye bir kadın var, ben de konu hakkında çok karamsar olduğum için senin gibi düşünüyordum, epey araştırdım, son çare de kadına koçluk için başvurmak vardı! naçizane tavsiyem sen kitabı bir al oku insana güç veriyor, tek sen olmadığını görüyorsun bu zorluğu yaşayan :)

      Sil
    4. kitap hemmen alınacak
      koçluk meselesi de ilginç,dediğin gibi çözüm için belki son çare düşünülebilir,umarım gerek kalmaz o kadar büyük işlere,sağol

      Sil
  2. Hadi bakalım kolay gelsiin. Uyku bizim de en en en büyük sorunumuz oldu hep. Uyumak istemiyor ama en azından kendi yatağında yatmak istiyordu. Bir ara gene çok geç saatlere kadar uyumaz olmuştu ama toparladık. Şimdi ben tam saatinde hadi bakalım diş, pijama diyorum bazen dişe itiraz etse de pijamaya birşey demiyor. Başlıyorum kitap okumaya ona dayanamıyor hemen gelip yatıyor. Off of eski günler pek zordu bee hatırladım da şimdi sıpa hala nefret ediyo uykudan :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saol Selcencim, uyku konusu epey zor evet, ben bile Alya'nın bebekliğini hatırladığımda ürperiyorum:) siz baya rahatlamışsınız, kitap okuyarak uyması en güzel şey sanırım, biz de gelir miyiz o duruma acaba yakında :)

      Sil
  3. Nazlıcım ,

    O son madde ile cebellesiyoruz biz de...

    İki gundur uyku zamanını red etme modunda Yigit Alp, sınırları zorlama lafının ne demek oldugunu anlamıs bulunuyorum... Ve evet tutarlı olmak gercekten çok önemli hani tamam desem bir seferinde oldu kalkalım sonra uyuruz desem sonu gelmeyecegi gün gibi aşikar

    Kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aybalacımm aynenn, zaten gözünün içine bakıyor tutarsızlık için sanki :) Demek Yiğit Alpçim de sınırları zorluyor, büyüyor bizim minik adam Kolay gelsin hepimize :))

      Sil
  4. Nazlı'cım gözün aydın:)) gece memeyi kesmenize nasıl imrendim anlatamam Alya artık sadece kendi yatağında mı uyuyor? süperrr hemen ben de yapmak istiyorm hayal gibi Miranın kendi yatagında meme emmeden uykuya yatması ve gece hiç kalkmadan bizim yatağa gelmeden uyuması

    Bakalım bu hafta sonu memeyi tümden kesme gibi bir kararım var inşallah gerçekleştirebilirim Not:Kitabı hemen alacağım teşekkürler

    Sevgiler

    ÖZGE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgecim, yazarken aklımdaydın :) Yaa kesiyor musun sonunda, hadi bakalim iyi şanslar, sonra bana da anlat hikayenizi, ben Nisanı bekliyorum :))

      Valla bana da imkansız gibi geliyordu, bir anlatmak iki tutarlılık çok işe yaradı, kitap memeden keserken bile işe yarayabilir.

      İyi şanslar! :)

      Sil
    2. Merhaba Nazlı'cım,

      Tekrar hoşgeldiniz lütfen bir an önce fotoları yukle:))

      Memeyi bıraktık ve bu hafta sonu tam 2 hafta olacak :))memeden iğrendirmek ya da acı ile canını acıtmak istemedim bitti - abla oldun- meme pis olmus gibi ikna yolunu sectim bende. Birkaç gün gece 4 te kalkıp evin içinde dört döndük meme diye hem ağladı hem uyuyamadı yine ikna etmeye çalıştım sonraki günler durumu kabul etti sanırım başlarda gelip gelip beni öptü arkasından "anne meme" dedi cezalandırdığımı düşündü sanırım af diler gibi:( sarıldım tekrar tekrar anlattım, bazen yanıma gelip "meme anne meme" diye çıkştı yine anlattım ama hala elini bluzuma sokup gözümün içine bakıp "meme" diyor sonra "ama annecim" diyince "pisss" diyor bu süreç aslında en çok anne için zor kalbin acıyor ama kararlı olmak cok önemli bir de bizi Miranın işhahının açılması çok motive etti yemek yerken binbir çeşit oyun yapıyorduk şimdi kendisi mamaaa diye mutfağa koşuyor ve ilginç bir şekilde sütü kabul etti bu da bizi çok rahatlattı artık bağımsız bir cocuk o...

      Sil
  5. Başarmanız harika birşey Nazlıcım:)Kitabı çok merak ettim.Ben gece emzirmiyorum ama 22.00de yatırıyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika Tubanne, hiç alıştırmamış olman, inşallah böyle de devam eder. Alya'nın uykuya yattığı saat hep değişti, düzüne oturması zaten zaman alabiliyor, meraklı şeyler uyumak istemiyorlar bir türlü :)

      Sil
  6. Bu kitabı annem mi yazdı acaba:)) Duru 6 aylıkken annem akşam yatırırken emzir ve artık emzirme kalkarsa su ver demişti sabah 6 gibi kalktığında tekrar emzir ve uyut demişti. Biz bu duruma 6 aylıkken başladık ve çok işe yaradı. İlk duyduğumda çok itiraz ettim sabaha kadar aç bırakamam diye ama uykusuz işe gittiğimde migrenim tutuyordu. Kısacası Duru akşam kaçta yatarsa yatsın sabah namazında ayakta o saatte süt verip tekrar uyuyor ve 8 civarı kalkıyor. Çok işe yaradığı konusunda sana katılıyorum. Sizede iyi şanslar.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) bazen büyükler çok doğru söylüyor ve biliyor dinlemek lazım, zaten 6 aylıktan itibaren artık bebekler acıkmaz diyor geceleri, çok iyi yapmışsınız. Biz de doğru yolu bulacaz inşallah :)
      Sevgiler

      Sil
  7. Benim kızımda 2 yaşına girmek üzere. Blogları okuyunca görüyorum ki hepimiz aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Bizimkide emerek uyuyan bir çocuk malesef. Başlangıçda bu bir kolaylıktı benim için ama şimdi hala geceleri uyanıp meme istiyor. Suyuda denedim ama kabul etmiyor. Maşallah Alya çabuk adapte olmuş gözüküyor. Darısı bize. Bu kitap bizim işimize de yara mı acaba. Ben de Robert J. Mackenzie nin "Çocuğunuza sınır koyma" kitabına başladım dün. Çok tavsiye edilen bir kitap. Bakalım neler söylüyor. Okuyup göreceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demet aynı durumdu benim için de, memede uyuması çok büyük kolaylık ve sakinlikti bizim için, ama sonra bağımlılığa dönüştü durum, dur tahmin edeyim emzik de kullanmıyor senin kızın da değil mi? Meme yerine su vermeyi duymuştum, ben de denemiştim ama daha kesin bir çözüm gerekiyor, benim denediğim "meme uf oldu" yaklaşımı işe yaradı, meme alamayacağına kesin kabul ettikten sonra ancak suyu kabul etti.

      Senin kitabın ismi de cezbetti beni, önerirsen okuyayım ben de.

      Sevgiler

      Sil
  8. Ada' da geceleri emiyor.Diş çıkardığı içinde çok sık uyanıyor ve sadece emerek, memede sakinleşiyor..Eşim yatak odasında ben Ada ile Ada nın odasında başka bir yatakta yatıyorum..Bende hemen alayım kitabı Nazlı..Faydalı bir yazı yazmışsın..Umarım sizin süreç de güzel güzel devam eder..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş çıkarma süreci çok sancılı geçiyor, bir bitsin dişler bak görürsün rahat geçecek eminim ben artık :) Ama kitap faydalı evet oku mutlaka, en azından psikolojik olraka rahatlatıyor :)

      Sil
  9. bizim uyku konusunda sıkıntımız olmadı çok şükür..
    ta ki gecen yaz gecenin bir vakti uyanıp ana & kız salonun ortasında uyumamıza kadar.
    Yİne çok şükür ki yaz da kaldı :))
    Ada ilk doğduğu gündem beri uyku rutini yaptık
    En geç gece 9-9:30 uyuttuuk
    şimdi meyvelerini yiyoruz
    maşşallahh diyiim dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dayak mı istiyorsun??
      dayak mı atıyorsun bize Emre Hanım?
      ezdin bizi :P
      iyi iyi maşallah sus sen hayret bişey

      Sil
    2. Evet yaa Emrecim:)) maşallah süper bişiy de...Ühüüüü biz napacağız:((

      Sil
    3. Kıskanılacak bir durum gerçekten emre, bence de her yerde söyleme, şimdi de totonu filan kaşı istersen nazarlara gelmeyin :)) Şaka bir yana bence her bebek farklı oluyor işte :)

      Sil
  10. Nazlı süper bir gelişme cok sevindim!!darısı başımıza mı diyelim:)))daha küçükmüyüz ayırmak için yatakları henüz emin değilim ama çok imrendim denesek mi acaba diye de kendimi alamadım:))bu kitabı gemen okumak istedim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. darısı başınıza canım benim, bence çok küçükken eğitim verdin verdin, ondan sonra bilinçlenmesini beklemek belki de daha iyi, çünkü anlayarak daha kolay kabuleniyor durumu sanki. Bence Yiğitçiğim seni hiç üzmeyecek bu konuda :)

      Sil
  11. YA ACABA RESİMDEKİ UYKULUMUNU NERDEN ALDINIZ MARKASI NEDİR BEN ARAYIP BİR TÜRLÜ KIZIMA BULAMADIM DA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Uyku tulumu Zara Kids'den, bu sezonun.

      Sevgiler

      Sil
  12. Merhaba, ben de geceleri uyuyamayan 4,5 aylık anneyim. Uyku alışkanlığını geliştirmeye kaçıncı ayda başladınız? Korkum Tuna'nın uyumamak konusunda benden daha tutarlı olması. Biraz daha detay rica edebilir miyim? Moral lazım çok fena

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...