Pazartesi, Haziran 18, 2012

Bebekli Uçak Yolculuğu

Ilk uçuşumuzdu, hem de 10 saatlik uzun bir uçuş! 
Ancak 1 hafta önce başlayan tüm korkularımın aksine gidiş de dönüş de çok rahattı. Yürüme-emeklemenin başlamadığı dönemde işiniz çok kolay ya emiyor ya uyuyor zaten bebek. Ama Alya gibi 14 aylık olmuş, yürüyen ve özellikle yerinde durmayan, oturmayı sevmeyen bir bebek için çok önem taşıyan detaylar:

-Bebek yatağı : En önemli detaylardan biri bu. Baby Basket diyorlar, fotolardan gördüğünüz gibi uzun uçuşlarda havayolu şirketlerinin 2 yaşına kadar olan bebekler için temin ettikleri yatak. Normalde 10 kilo sınır var ama Alya gibi 11 kiloluk bebeği de gayet iyi taşıyacak kadar sağlam :) Ama önceden söylemeniz, istemeniz gerekiyor. Biz THY ile uçtuk, bebek için kendi biletinizin %10 u kadar bir para vermek için TYH ofisine gitmeniz gerekiyor illa, telefonla yapılmıyor. Ve o sırada bilet fiyatı ne ise onun %10'unu ödüyorsunuz, bilet fiyatları hergün arttığı için kendi biletinizi alır almaz bebeğinize de almanız gerek! İşte o bileti alırken ayrıca istiyorsunuz bebeğinizin yatağını da, bunun için de uçakta bölümleri ayıran kısımların en önünde yer veriliyor size. Böylece o kısımlardaki normale göre daha geniş alan da bebek için ayrı rahatlık oluyor, sizin için ayrı, çanta koymak için mesela. Alya mesela yerde çok vakit geçirdi, koltuğa çıktı yere indi derken bunu bir oyun haline getirdi, diyorum ya durmadı yerinde :) Yanlız sadece havaalanında ayırabiliyorsunuz yeri, bu sebeple erken gitmek gerekiyor check-in işlemlerine. Biz kendimizi garantiye almıştık Susu'muz sağolsun içerden rica minnet ayırdık yerimizi ama yine de erkenden soluğu almıştık havaalanında.
-Uçuş saati : Alya gibi gündüz değil ama gece uykuları daha çok ve düzenli bir bebekle gece uçuşu seçmeli, gerçekten de Alya 10 saatin 8 saati uyudu.
-Oyuncak-kitap çantası : Hem gidişte hem dönüşte 10 saatin uyanık kaldığı 2 saatini geçirmek için.
-Yedek kıyafet : Uçak soğuk olduğu için binene kadar teryelebiliyor, ya da uyandıktan sonra terlemiş olabiliyor, ya da üşüyebiliyor.
-Yedek Bez : Uzun uçuşlarda kaçınılmaz, tuvaletlerde alt değiştirme yerleri var, çok rahat ve temiz.
-Bebek Örtüsü-Çarşaf : Aslında uçaktan veriyorlar tabi, hem de poşetten yeni çıkarıyorsunuz örtüyü de yastığı da, gayet hijyen ama yedekte bulundurmakta da fayda var. Zaten artık alışkanlık oldu her yere örtü taşımak benim için, gezi boyunca da en çok kullandığımız eşyalardan oldu.
-Su : Alya artık çok su içmeye başladı, taşımakta fayda var. Uçak kalkarken ve inerken bebeğin kulağı tıkanmasın diye de kullanılabileceklerden, emzik, emzirme, ve ya yiyeceği herhangi bir şey gibi. Bu konuda ayrıca zamanlama çok önemli, uçak hareket etmeye başladıktan sonra önündeki diper uçakların kalkmasını bekleyebiliyor 10-20 dakika, kulak tıkanması ise uçak havalanırken olan bir durum, dolayısıyla bu sırada oyalamak gerekiyor ki tam gerektiği uçuş anında bebek ilgisini kaybetmiş olmasın memeye, suya ya da emziğe!
-Bebek arabası : Uçağa son ana kadar götürebiliyorsunuz, hem siz hem bebek rahat ediyor, uçakta verip sonra bavullarla birlikte geri alıyorsunuz, hem havaalanında hem de tüm yolculuk boyunca en önemli eşyamızdı bizi rahatlatan. Iyi ki anakucaklı formattan baston denilen hafif versiyona geçmişiz dedik sürekli.
-Fast Track : Havaalanlarında kuyruk çok olabiliyor, bebekli olduğunuz için sizi fast track yazan ayrı bir yerden geçiriyorlar, bebeğinizi yanınıza aldığınız için mutlu olmanız bir sebep daha ekleniyor.

Ayrıca bu konu ile ilgili çok faydalandığım 2 blogcuyu da okumanızı tavsiye ederim uçmadan önce:

14 yorum:

  1. Sanki kendim uçuyor gibi oldum yazıyı okurken :) Kulaklarım tıkandı falan :P
    Yolculuğunuzun güzel gecmesine inanki çok sevindim. 14 aylık birbebekle 10 saat süren bir yolculuğu çeken bilir. Biz Geçen ay arabayla 10 saat Karamana gittik, çok şükür ki ADa tüm yol boyunca uyudu şükür :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) 10 saat ister uçak ister araba çok zor, uyuyor olmaları gerçekten çok rahatlatıyor tüm yolculuğu, siz de gece yolculuğu yamıştınız herhalde değil mi? Biz Eskişehir'e gündüz gittik 4saat olmasına rağmen bu 10 saatlik uçuştan daha zor geçti :) Yani bundan sonra gece yolculuğudur bizim tüm yolculuklarımız :)

      Sil
    2. evet evet gece yolculuğu idi:) bütün yol boyunca uyumuştu.
      uyanıkken 40 dk İzmir'e gidiyoruz ve pestilim çıkıyor :) çok zor hakikaten.

      Sil
  2. O yatağı ne güzel öyle.Bizim uçuşlarımızı hatırladım da.Özellikle diş çıkardıkları zaman 1 saat bile geçmek bilmezdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya bebek yatağı harika di mi, insan iki buklum kıvrılırken ozeniyo valla ayakları uzatip yatsin :)

      Sil
  3. Canım çok şüküür sagasaglim geldiniz:))süper anlatmıssın herseyi..cok guzel bilgilendirmişsin..insan neyle karsılasacagını bilince daha rahat oluyor ne olursa olsun:))tatilinizin guzel gecmesine de cok sevindim:))süpersiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şükür Susucum aynen, darısı başınıza inşallah en yakın zamanda:)

      Sil
  4. harıkasınızzzz once son postu okudum sımdı bunu..thy ıle ucus dırek oldugu ıcın buyuk rahatlık..masallah uyuması harıka olmus..benım kuzum yatagı dısında uyuyamıyor ne yaptıysak olmadı tatıle gıdecegız bakalım ne olacak:)) cok mutlu oldum bu hallerını gorunce annelık boyle bırsey:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi direk uçuş olmasa çok yorucu olurdu, düşünemiyorum bile :) İnşallah alışacak annesi, her bebeğin oluyor kendine has "cinslikleri" :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...