Cuma, Kasım 02, 2012

Çocuklar neden giyinmek istemez?



Henüz bu kadar ilerlemiş olmasak da bana çok tanıdık geldi bu sahne:

"Sevgi hanım haydi oğlum diye bağırdı, giyer misin şu ayakkabıları HEMEN ! Mert inatla annesinin elinden kaçmaya çalışıyor ve bir yandan da az önce annesinin giydirdiği çoraplarını da ayağından çıkarıyordu.Sevgi Hanım Mert yeter artık yoksa sokağa çıkamazsın, sen evde kal o zaman ben gidiyorum dedi , Mert bağırarak ağlamaya başladı ama hala inatla ayaklarını tutup annesinin çorapları tekrar ayağına geçirmesini engellemeye çalışıyordu.Sevgi hanım daha çok bağırdı, Mert daha yüksek sesle ağladı. Ne zaman sokağa çıkacak olsalar aynı olay tekrarlanıyordu . Evdeyken de Mert’e terlik ya da çorap giydirmek için her defasında benzeri olayları yaşıyorlardı. Sevgi hanım çaresizce ne yapacağını düşündü…"

Herkesin yaşadığı şeyler olduğunu görmek ve çocukların gelişim özelliklerinden kabul edildiğini bilmek biraz rahatlatsa da sonuçta hayatımızı zorlaştıran bu durumdan bir an önce nasıl kurtuluruz önemli olan bu.


Nedenler, çözüm önerileri:

"1-2 yaş döneminde çoğu çocuk öğrenmekten keyif alır.Yeni şeyler denemesine izin vermek, başarabildiğini ona göstermek ,başaramadığı zamanda sabırla beklemek ve desteklemek, gelecekte güvenli, hayal kırıklıklarını kolay atlatabilen ve yeniliklere açık bireyler olmalarını sağlayacaktır.

Bu yaş dönemlerinin en tipik özellikleri inatçılık ve tutturma davranışlarıdır. Kendi istediklerini yemek, giyinmek istememek ya da mevsime uygun giyinmeyi reddetmek, evde dokunmaması gereken eşyalara ısrarla dokunmak, tuvaletini tuvalete yapmayı reddetmek gibi günlük alışkanlıklarla ilgili davranışlar sıklıkla karşımıza çıkar.

Yazımızın başında verdiğimiz Mert örneğinde olduğu gibi 1-2 yaşlarında ki bir çok çocuk giyinmekten nefret eder. Bunun pek çok nedeni olabilir. Başlangıçta bize hoş görünen bir giysinin çocuk için aslında yeteri kadar konforlu olmaması giyinmekten sıkıntı duymasına neden olmaktadır. Giysileri seçerken sadece hoş görünmelerine değil ,çocuğun gerçekten rahat etmesine de önem vermek gerekir. Bir çok anne bilir ki çocuğa giysi alınırken ona denetmek son derece güçtür ancak özellikle ayakkabı alırken mutlaka denenmesi de gerekir. Bu nedenle 1 yaşından itibaren alışverişe çocuğunuzla birlikte çıkın. Mümkünse bu zamanı çocuğun uykusuzluk ya da açlık gibi sıkıntılarının olmadığı bir zamana denk getirin.

Giysi konusunda çocuğun inatlaşmasının en önemli nedenlerinden biri de giyinirken çocuğun yerine anne ya da bir başka ebeveynin çocuğu giydirmesi ve çocuğun o sırada başka bir şeylerle ilgilenmesi yani giyindiğinin farkında olmamasıdır. Çocuk o sırada ilgilendiği şeyin giyinme nedeniyle kesintiye uğramasından oldukça rahatsız olur ve bir kriz yaşanması kaçınılmazdır.

Çocuk giyinirken giyinme olayına katılmalıdır . Çocuk mutlaka bir süre sonra giyineceğinin veya soyunacağının bilincinde olmalıdır.Basit giysilerde yardım etmesine izin verilmelidir.Giyinmeyi veya soyunmayı sakin bir dille ona anlatarak şimdi kazağını başından geçireceğiz ve sen bana yardım etmek için kafanı çevireceksin ya da ayakkabılarını giydireceğim sen de ne kadar güçlü olduğunu göstermek için bütün gücünle ayağını ayakkabının içine iteceksin haydi hoop!

Giyinme olayının hem eğlenceli tarafını yaşatmak ama aynı zamanda çocuğa becerilerini kullanarak nasıl başarılı olduğunu göstermek gereklidir. Zamandan tasarruf etmek amacıyla çocuğu kendimizin giydirmeye çalışması ve her defasında yaşanan krizler aslında daha çok zaman harcamamıza ve yorulmamıza neden olacaktır. Bırakın çocuğunuz giyinmenin ve soyunmanın kendi başına da başarabileceği bir iş olduğunu fark etsin, böylelikle giyinmeyi keyifli bir hale getirebilirsiniz. "

Nur Dinçer Genç
Psikolog
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü
Çocuk ve Genç Bölümü


Ayrıca yakınımdaki annelerden duyduğum alternatif çözüm önerileri de:

 - Giyinmeyi oyun haline getirmek

 - Çocuğunuza seçme şansı tanımak

 - Daha renkli, ayıcıklı ya da kendi beğendiği hayvanlardan/figürlerden oluşan kıyafetler giydirmek

Herkese iyi şanslar! :)

İlk yazı için kaynağım : http://sulebilge.wordpress.com/2009/08/08/cocuklar-neden-giyinmek-istemez-mis/

16 yorum:

  1. Alya o nasıl duruş öyle::) yerim seni miniş.
    teşekkürler bilgi için.bizim kide çoraplarını giydirir giydirmez çıkarıyor bağıra bağıra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çoraplar başlangıç zeyzey :) umarım işinize yarar

      Sil
  2. harika fotoğraf ;)

    YanıtlaSil
  3. Çünkü çıplaklık güzeldir, doğaldır, tanıdıktır, yakınlıktır, eğlencedir, keşfetmedir,güzel bir hisdir.....:)
    bayıldım fotoğrafa, üzüldüm mert'in durumuna.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısın doğru, çıplaklık güzel, ama artık önümüz kış, eller bacaklar buz gibi oluyor, anne yüreği dayanmıyor duruma:)

      Sil
  4. bizde bez değiştirken sıkılıyoruz ana ve kız
    o bezini istemiyor ben biranönce popoyu sarıp sarmalamaya çalışıyorum :)
    giyinmekte çok zor.
    hepimize kolaylık dilerim arkadaşlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen Emre, Alya yururken arkasından baglamaya calisiyorum ben de!

      Sil
  5. Nazlı çok ahkam kesmek istemiyorum ama iki tane evde çocuk olunca biraz deneyimlerimizi anlatayım dedim :)
    Biz birlikte giyiniriz. Dışarı çıksak bile, önce birlikte giyiniriz, sonra onların terslerini düzeltirim. Bu yaklaşık 1,5 yaşlarından beridir böyle. Allaha şükür hiç giyinmek istememe durumu ile karşılaşmadık. Hep ben giyeceğim durumu ile cebelleştik diyebilirim. Ayakkabılarına varana kadar kendileri giyer. Çorapları ters ise, hadi şimdi düzeltelim derim ama illaki önce onlar yapmaya çalışır.
    Kreşe başladıklarında öğretmenleri, Semih'in sınıfında sadece oğlumun uyku zamanı kendi kendine pijamalarını giydiğini söylemişti. Düşünsene 17 kişiden bir tek oğlum kendisi hallediyor ve bence bu kendi özbecerileri açısından çok önemli. İlla tam nizam olması gerekmiyor. Yapabilmeye uğraşmaları çabalamaları hoşuma gidiyor.

    Çook uzun yazdım: )

    Alya^ya kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estagfullah annemahsustan, tam tersi cok memnun oldum tecrubelerini paylasmana. Ve soyledigin cok enteresan gercekten, 1,5 yasindan beri kendileri giyiniyorlarsa tam Alya'nın yasi demek, ben de deneyecegim :) Bizimki daha cok durumu oyuna donusturmus durumda ama bakalim :) Bizden de kocaman sevgiler!

      Sil
  6. Fotoğraf çok tatlı:)Benimki de sürekli dönüyor ve nefret ediyor giyinmekten.Eline birşey veriyorum,bazen işe yarıyor,bazen yaramıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bazen ise yariyor dikkat dagitmak, bazen her zaman ise yarayan sey yaramıyor, gunden gune de degisiyorlar, neyra bu donem de gecisi neyse ki!:) size de kolay gelsin!

      Sil
  7. Anne ve babalara çözüm önerileri sunan bir kitap: Elizabeth Penty Cocugunuzla işbirliği yapabilme. Tavsiye ederim:))
    Bu arada Sitenizi takipteyim. Bize de beklerim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler oneriniz icin! Hemen inceleyecegim! İyi gunler

      Sil
  8. Ada da böyle yapıyor ama normal mi.Daha 7 aylık yahuu:)) popo açıkta kalsın, pijamalar döne döne nasılsa girer bacaktan. Vallahi kan ter içinde kalıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh tatlı adacık, çok erken sanki ama her çocuk farklı oluyor bir yandan, belki bu kadar erken gelir geçer daha iyi olur :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...